Ve vlastní šťávě: Jak jedním tweetem sjednotit národ?

7. říjen 2016
Ve vlastní šťávě

Doba se mění a tradiční kuchyně se otřásají v základech pod náporem kreativity kuchařských celebrit. Není od věci respektovat původní recepty, navzdory obtížným postupům nebo hůře dostupným ingrediencím. O to více překvapí, když stálice a ikony kulinárního světa dokáží zkazit i celkem nenáročné, přitom naprosto klasické recepty. V případě španělské kuchyně by se dal použít i termín „rodinné stříbro“.

Poměrně nedávno se ostře vymezili španělští profesionální i amatérští kuchaři proti zveřejněnému receptu na paellu z pera ostřílené superstar Jamieho Olivera. Jeho verze valencijské paelly, kterou trochu nešťastně „vylepšil“ chorizem, vzbudila vášnivé reakce. A vzhledem k tomu, že nešlo o první přešlap, dostalo se poctivého mediálního výprasku nejen jemu, ale i dalším hvězdám snažícím se o vlastní interpretaci klasických španělských pokrmů.

V El País byl publikován článek „Kterak kuchařské celebrity likvidují španělskou kuchyni“. Přiložena byla i videa, na kterých sebevědomý Gordon Ramsey, Jamie Oliver nebo John Torode z australské verze pořadu Master Chef představují vlastní cestu, jak připravovat klasická španělská jídla. Autorka článku s humorem a nadhledem hodnotí veškeré fauly, kterých se známé celebrity dopustily, a nenechala suchou nit ani na věhlasném Davidu Changovi z restaurace Momofuku za jeho znásilnění španělské klasiky „fideua“ – obdoby valencijské paelly připravované ovšem z těstovin. David Chang bez uzardění použil instantní nudle a naprosto nepřiměřené množství choriza, které se zjevně stalo mezi kuchařskými celebritami velmi populárním. Nešetří slovy jako "famous“ nebo „delicious“ a svéráznou verzi fideua korunuje tím, že do pánve mezi mušle pošle pořádnou lžíci aioli (česnekové majonézy), která se přidává spíše k pokrmu arroz negro (černá rýže).

03719481.jpeg

Gordon Ramsay se dopustil hned několika hříchů. Začal paellu připravovat jako italské risotto, potom vrazil do svého pokrmu, španělskými kritiky nazývaného „rýží s čímkoliv“, chobotnici, chorizo, mušle, kuře, na to všechno nalil sherry a korunoval své dílo několika chilli papričkami. Ne nadarmo pojmenovala Anna Vega svůj článek pro El Pais „Nikdy není pozdě splést si Mexiko se Španělskem“. Nikdo z celebrit se ani neobtěžoval zmínit základní stavební kameny poctivé valencijské paelly, tedy kuře, králíka, šneky, šafrán, fazolky, čerstvé boby a především správný typ rýže.

03719470.jpeg

Ale vraťme se k nešťastnému Jamie Oliverovi, kterému se dostalo asi největšího výsměchu. Dostal kapky za příšernou výslovnost španělských ingrediencí, použití choriza, které vášnivě cpe, kam to jen trochu jde, příšerné provedení tortilla de patata pro něj typicky „italským“ způsobem a nevydařenou polévku gazpacho. Snad právě v reakci na tyto husarské kousky Oliver angažoval na svůj foodtube španělského kuchaře a okouzlující Omar Allibhoy bezchybnou angličtinou uvádí všechno na pravou míru. Co dodat…

Jako velké plus je Jamiemu Oliverovi přičítáno, že se mu jediným tweetem podařilo po dlouhé době sjednotit Španělsko zmítané politickým hašteřením. My můžeme být vděční, že naše kuchařské celebrity vlastně až takové celebrity nejsou, protože vidět kluky, jak akčně připravují španělské národní klenoty, nejspíš by nám Španělsko vyhlásilo válku. Ovšem s výjimkou Katalánska, kam neprozřetelně drtivá většina kuchařů umísťuje původ valencijské paelly a fideua. Zřejmě se s cestovkou nikdo nedostal dál, než do Barcelony.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.