Ve vlastní šťávě: Roman Vaněk o veganství aneb Jde jen o dobrý obchod

10. červen 2016
Ve vlastní šťávě

Když v jednom díle Pirátů z Karibiku lord Beckett obhajuje svoje bezskrupulózní jednání v zájmu Východoindické společnosti, prohlašuje, že jde jen o dobrý obchod. To byla taky jeho poslední slova, když se piráti a vyděděnci spojili a nadělali z jeho lodi fašírku.

Kalné vlny českého kulinárního rybníčku zčeřily některé názory známého showmana a autora kuchařek Romana Vaňka. U vědomí toho, že hlasité výkřiky, emoce, sarkasmus a křečovité klaunství jsou prostě jen progresívní forma marketingu, můžeme za jeho okázalým bojem za dobré potraviny a lepší svět zřetelně rozpoznat jediný cíl. Tím je prostě jen dobrý obchod. Šikovný člověk, který dokáže v pravou chvíli napnout plachty a zachytit správný vítr, spojit síly se správnými lidmi a hlavně být dobře vidět a slyšet, získá snadno srdce fanoušků. Stačí jen do omrzení opakovat znechucená prohlášení na adresu výrobců potravin, používat silné výrazy a výraznou mimiku a o zábavu je postaráno.

Čtěte také

Nemá asi smysl lámat si hlavu nad tím, proč náš laskavý divák tak miluje urážky a dehonestace a tak málo dokáže ocenit pozitivní příklad, spolupráci nebo citlivý humor. Za pozastavení ovšem stojí Vaňkovo trapné vyjádření o veganech v rozhovoru na DVTV. Nevhodně zvolená slova jen dokazují jistou názorovou zaostalost a setrvávání ve stereotypech. Vegani jistě nejedí šišky ani kamení. Netvoří kompaktní celek, sektu nebo církev. Ženy praktikující veganství nepoznáte podle neoholeného podpaží. Mluvit o veganech jako o extremistech, fanaticích a militantech je urážlivé. Prohlašovat něco tak hloupého veřejně je pro mě srovnatelné s jakýmkoliv jiným hlasitě vyjádřeným náboženským, rasovým nebo genderovým stereotypem. Takové kontroverzní prohlášení jistě zasluhuje omluvu, ale k dobru můžeme známému gastrobaviči přičíst odzbrojující upřímnost, s jakou zahlásil, že veganství je mu spíš proti srsti a jeho investice do řetězce veganského rychlého občerstvení je prostě jen dobrý obchod.

03646955.jpeg

Celkem pochopitelná reakce řady veganů, kteří svým životním postojem odmítají drancování živočišných zdrojů a zvolili veganství jako často jedinou aktivní formu vyjádření svého postoje a názoru, byla však zkritizována a smetena ze stolu dalším vyjádřením pana Vaňka. Ten napomíná vegany, aby se zachovali „správně“ a upustili od bojkotu řetězce, který nesouhlasí s filozofií soucitu a spíš klade akcent na kšeft a prostě dobré jídlo prosté jakékoliv vyšší myšlenky. Apeluje na ně, aby se nechovali agresivně, protože on se přeci taky nechová hloupě a je vlastně tolerantní. Takhle omluva nevypadá. Divák se baví, novému podniku, jehož je pan Vaněk spolumajitelem, se dostává pozornosti. Ono naposlouchat si hlášky lidí od plotny, kteří mnohdy nejsou právě vzorem korektnosti, je jedna věc. U plotny se ztrapníte maximálně před tou inteligentnější částí kolektivu. Něco jiného ale je urazit veřejně ty, kteří mají na obsah svého talíře názor postavený spíš na etice než jen na dobrém obchodu.

Autor není vegan.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.