Ve vlastní šťávě: S jeruzalémskou kuchyní rovnou do ráje

27. červen 2014
Ve vlastní šťávě

Dalším londýnským zastavením byla návštěva nového podniku v Soho, otevřeného nedávno ostřílenými profíky z jeruzalémské restaurace Machneyuda. Yossi „Pappe“ Elad s dalšími kanóny Asaffem Granitem a Uri Navonem předvádí v restauraci Palomar show, k jaké se tady jen tak nedostanete.

Přestože od chvíle, kdy se poprvé otevřely dveře v Palomar, mají beznadějně narváno, nám štěstí přálo. Paní, která má na starosti rezervace, je Češka, a jakmile zaslechla naše jména, vyšla nám maximálně vstříc a zarezervovala nám místa přímo na „baru“.

Palomar je poměrně malá restaurace, která prezentuje moderní jeruzalémskou kuchyni. Ovšem velice živou formou. Od chvíle, kdy vejdete do Palomar, je jasné, že se budete bavit. Z levé strany baru se podávají nápoje, ale naprostou většinu prostoru zabírá kuchyň. Kuchaři se tak otáčí přímo před vámi. To je věc, kterou si můžete dovolit jen s naprostými profíky, kteří nejenže nemají potřebu před vámi cokoliv skrývat, ale navíc jsou ochotní a schopní komunikovat přímo se zákazníky sedícími téměř v kuchyni a zvědavě nakukujícími kuchařům pod ruce. Když jsme se usadili, hrála nahlas hudba a veškerý personál se evidentně výborně bavil – přesto, nebo právě proto, že restaurace byla nacpaná k prasknutí.

Menu jsme dlouho nestudovali. Je to lehká a příjemná kuchyně, švihnutá palestinskou tradicí s živým nádechem středomořské klasiky. Yossi Elad – hrající kapitán týmu – se nám svěřil, že pochází z Bratislavy, a od té chvíle s námi mluvil už jen slovensky.

03154031.jpeg

A tohle je na Palomar přesně ten moment, kdy vás dostanou. Nejenže jídlo je super. Jinak by si to snad přímo v srdci Soho ani nemohli dovolit. Ale od začátku si vás prostě získají osobním přístupem, neformálním a přátelským kontaktem. Kuchař se v kuchyni otočí od své práce, aby vám na baru dolil vodu. Když si nemůžete vybrat nebo jsou pro vás jídla jen málo známá, usměje se a řekne: „V klidu to nechte na mně, já se o vás postarám.“ A starali se naprosto skvěle všichni. Na stole nám místo klasických ubrousků přistály vyžehlené čisté utěrky a talířky pro degustační menu. Sotva jsme dosedli, barman se zeptal, odkud jsme a co máme rádi, a od té chvíle před námi v nepravidelných intervalech přistávaly drinky na klíč. Skvělá hra. Dřív než se stačíte vzpamatovat z velkého WOW po příchodu do podniku, si vás hezky navolní drinkem a vy už si potom připadáte jak Alenka v říši divů a nemáte ani chuť vzdorovat.

Je těžké se soustředit na jídlo, když se přímo před vámi odehrává to nejživější divadlo, jaké si umíte představit. Zhruba po druhém chodu, kdy celou dobu hrála nahlas mejdanová hudba, se otočil jeden z kuchařů, vytáhl paličky na buben a vystřihl si pěkné sólo na rendlíky, pánve a naše talíře.

Spousta detailů, jako když vám naservírují ve skleničce s patentním uzávěrem horkou polentu s hříbky, chřestem a pecorinem, zakápnutou lanýžovým olejem. Nejenže vás udeří vůně hub a lanýžů, když skleničku otevřete, ale ještě se k vám jen tak mimochodem přitočí Yossi, mrkne na vás a přihodí vám do skleničky ještě jednou tolik pecorina. Potom zkuste vzdorovat.

Čtěte také: Ve vlastní šťávě: Za chlebem do Londýna

Účet byl mastný. Ale taky to byla přesně ta chvíle, kdy vás Palomar vyplivne lehce opilého, úplně v rauši, spokojeného a šťastného ze skvělého jídla, a vy máte pocit, že jste si prostě koupili letenku do malého ráje a nelitujete.

03154032.jpeg
autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.