Ve vlastní šťávě: Ve Španělsku jděte na trh. Kuchyň není jedna, ale tisíc lokálních

6. leden 2017
Ve vlastní šťávě

Každý soudný Španěl, který miluje svou zemi, vám v první řadě doporučí to, co zná nejlépe. Tedy lokální kuchyni, ať už z vesnice, odkud pocházejí jeho rodiče, nebo z místa, kde žije. Řekne vám, že téměř všude ve Španělsku si můžete koupit místní olivový olej výborné kvality a další speciality podle toho, kde se zrovna nacházíte. A hned potom vás pošle objevovat opomíjený sever.

Asturie, Galície, Kantábrie a Baskicko jsou regiony vynikající vyhlášenou kuchyní. Mezi nejlepší kuchaře Španělska patří právě rodáci z Baskicka, jako ve Španělsku neuvěřitelně populární Karlos Arguiňano, nebo Katalánci, jako světově známý Ferran Adría. Ale i když nepůjdete jen po známých jménech a vyhlášených restauracích, kamkoliv se ve Španělsku vydáte, narazíte na skvělou místní gastronomii, jejímž základem jsou místní produkty.

Pokud vám čas nedovolí projet celé Španělské království, můžete to vzít zkratkou. Lahůdky ze všech koutů země lze najít například ve vyhlášené valencijské tržnici Mercat Central de Valencia. I v ní můžete strávit více než jeden den. Najdete tu třeba obchůdek nabízející jen šafrán. Kromě levného íránského můžete vybírat z několika druhů pocházejících z La Mancha, konkrétně z okolí Consuegra, městečka nalézajícího se ve stínu slavných větrných mlýnů z románu Miguela de Cervantese y Saavedra. Uprostřed tržnice najdete obchod s lahůdkami, kde Enriqeho maminka každý den prodává slavného tuňáka v oleji, Bonito del norte, sušeného tuňáka mojama, sýry z Extremadury jako Casar del Cáceres nebo Queso de la Serena, vyzrálou specialitu z Menorcy Mahon, ovčí sýry z Arragonu nebo vyhlášený Queso Manchego, sýr ruční výroby z La Mancha.

Můžete tady koupit gin z Baleár, brandy z Jerezu nebo vína z La Rioja. V lahůdkářství můžete nakoupit i oleje z celého Španělska, ať už věhlasný olej z Jaen v Andalusii, nebo místní produkci v bio kvalitě a několika druzích balení. Nezapomeňte na želé z kdoulí (španělsky membrillo) nebo místní sladký turrón ruční výroby či na marcipán z Toleda.

03776587.jpeg

Nakoupíte taky čerstvou drůbež, a samozřejmě včetně hřebínků a pařátů, protože ty jsou pro dobrý a silný vývar zásadní. Od masa vás příjemně překvapí doslova cokoliv, i ty kusy, které už v českém řeznictví nenajdete. Vepřové mozečky, uši, nožičky a jazyky, totéž od skopového a jehněčího, maso telecí nebo vyzrálé hovězí a syrové klobásky na gril. Velmi populární je maso „lechal“, které je z nedostavených mléčných selat a jehňat. Protože jsme ve Valencii, notný kus tržiště zabírají stánky s čerstvými rybami a plody moře. Skutečným zážitkem je ale návštěva části tržnice, kde se prodává ovoce a zelenina. Několik druhů skutečně vynikajících fazolí, bobů a luskovin, místní valencijská rýže, zásadní pro přípravu originální paella Valenciana. Artyčoky, houby, chřest, kaštany, několik druhů brambor, batáty a listová zelenina a saláty. Je jen na vás, jestli nakoupíte zralé a sladké ovoce první kvality tady v tržnici, nebo přímo v sadech, rozléhajících se na všechny strany kolem Valencie, kde můžete pořídit pomeranče natrhané rovnou ze stromu za cenu dvou eur za tři kila.

Další pirátskou a možná i zbytečnou možností je zastavit u silnice a natrhat si sladká granátová jablka, šťavnaté kaki a neuvěřitelně vonící mandarinky přímo ze stromů. Přesto je třeba pamatovat na to, že pokud chcete skutečně podpořit region, ve kterém se pohybujete, měli byste své peníze utrácet rozumně a především u místních producentů, místo abyste naškudlená eura bezhlavě nechávali v řetězcích supermarketů nebo v mezinárodních značkách fastfoodů.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.