Gábor Kovács ve Východiskách: Noise rock, techno a bedroom blues

26. srpen 2015

Gábor Kovács je všestranný maďarský hudobník, pôvodne vyštudovaný vizuálny umelec. Pôsobí hneď v niekoľkých hudobných projektoch, aktívnych na budapeštianskej undergroundovej scéne.

Patrí medzi ne napríklad noiserocková kapela DerTanz, tanečnejší analógový sólový projekt Új Bála alebo “bedroom blues experiment” The Tommy Krystal Band. “Pred siedmimi rokmi po vysokej škole som napísal zopár textov pre kamarátov projekt. Spevák jeho kapely ich ale nechcel zaspievať a tak som sa o to pokúsil sám. Bola to moja prvá skúsenosť na pódiu. O dva roky neskôr som si konečne kúpil laptop a začal produkovať hudbu. Potom som si zaobstaral analógový syntetizáor a to bol ten kľúčový moment, kedy to všetko začalo dávať zmysel,” hovorí.

“Hudbu som nikdy neštudoval. Hlavnú úlohu v mojej tvorbe zohrávajú náhody. Premýšľam skôr v atmosférach a obrazoch ako v notách, forma je druhoradá. Priťahuje ma taká tá teatrálna temnota, je zrejme súčasťou mojej identity – ľudský charakter, klamstvá, chamtivosť ma inšpirujú. Fascinuje ma aj dysharmónia, groteskný minimalizmus a špecifický humor.” Jeho posledným počinom je projekt CÉH, kolaborácia s ďalším maďarským talentovaným hudobníkom Raymondom Kissom. Pôvodne to mala byť metalová kapela, výsledok však znie úplne inak.

Gábor Kovács: Noise rock, techno and bedroom blues

Gábor Kovács is a multifaceted Hungarian musician, originally a visual arts graduate. He is active in several bands and projects which have made a mark on the Budapest underground scene. There is the noise rock band DerTanz, the more dance-oriented analogue solo project Új Bála or the “bedroom blues experiment” The Tommy Krystal Band. “Seven years ago after college I wrote some lyrics for a friends project, but his original singer didn't want to sing them so I tried to perform them myself,” he says.

“It was my first experience on stage, two years after that I got my laptop and started producing my own music. Later, I bought my first but not the last analogue synth, and it was a real turning point when things started to get their own shape,” he says. “I'm not a trained a musician, I never learned it, accidents play the main role in my case. I'm used to thinking in atmospheres and pictures instead of notes, the form is secondary. I have a natural attraction to theatrical darkness, it is part of my identity I guess - human nature, lies and greed inspire me a lot. I'm also into disharmonics, grotesque minimalism and disgusting jokes.” His latest endeavour to date is the duo CÉH, a collaboration with fellow Hungarian talent Raymond Kiss. Originally planned as a metal project, the results are slightly different though.

Links:
ujbala.bandcamp.com/
dertanz.bandcamp.com/
brainfatigue.bandcamp.com/album/youth-is-impossible

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.