Moskovskí Astma vo Východiskach: V improvizácii je sila

19. listopad 2014

Alexei Borisov je jednou z najvýraznejších postáv ruského hudobného undergroundu. Hudbe sa aktívne venuje už od osemdesiatych rokov. Pôvodne vyštudoval históriu a medzinárodné vzťahy. Začínal v new wave kapele CENTER ako gitarista, fungoval tiež v skupine Nochnoi Prospekt alebo noise a techno projekte F.R.U.I.T.S.

V sólovej tvorbe inklinuje k radikálnejším hudobným podobám, experimentuje s noisom a improvizovanou elektronikou, vidieť ho môžete aj v dokumente Elektro Moskva. Olga Nosova je o generácie mladšia, hrá na bicie a spieva. Pochádza taktiež z Moskvy, v súčasnosti žije v Nemecku. Spolu majú improvizačný projekt Astma.

“Hrala v skupine Motherfathers. Pozvali ma, aby som s týmto projektom spolupracoval. Hudbu som začal robiť ešte dlho predtým, než sa členovia tejto skupiny narodili. Olga hrala na bicie a spievala. Nakoniec sme sa rozhodli, že by sme mali spolu hrávať, pretože sme mali spoločný názor a záujem o hudbu a jej tvorbu,” hovorí Alexei Borisov.

Ich kolaboratívny projekt Astma vznikol v roku 2009. Za 5 rokov existencie vystúpili od Bostonu až po Istanbul. Vydali skoro dve desiatky nahrávok. “Sme otvorení voči kolaboráciám s veľmi rôznymi hudobníkmi a hudobnými žánrami. To je zmysel Astmy. Od etna cez disko, jazz, rock, minimalizmus...,” hovorí Olga Nosova.

Alexei Borisov na scéne funguje už vyše 30 rokov. Ako by porovnal vtedajší a terajší hudobnícky modus operandi? “V 80. rokoch sme hrávali v skupinách. Ja som vtedy pôsobil v projekte Nochnoi Prospekt, to bol vtedy môj hlavný projekt. Teraz môžem spolupracovať s rôznymi ľuďmi, vrátane Nochnoi Prospekt, ktorá stále funguje. Hráva s nami aj Olga.”

A ako vníma Alexei, vzdelaním historik, súčasnú sitáciu v Rusku? “Situácia v Rusku sa za posledný rok dosť zmenila. Najmä dianie na Ukrajine zmenilo myslenie mnohých ľudí, nielen v Rusku, a je to smutné, pretože politika je o ničom. Nepáči sa mi to, pretože mnoho mojich priateľov a známych sa zrazu stalo nepriateľmi, a to iba kvôli politickej situácii.”

ENGLISH
Alexei Borisov is one of the most prominent figures of the Russian sonic underground. He has been actively involved in music since the 80ties. Originally, he studied history and international relations. He started in the new-wave band CENTER as a guitar player, he also became a member of the band Nochnoi Prospekt and the noise and techno project F.R.U.I.T.S. In his solo work, he gravitates towards more radical music forms, experiments with noise and improvised electronics, he was also featured in the documentary Elektro Moskva. Olga Nosova is a few generations younger, she plays drums and sings. They met in Moscow five years ago, and have a collaboration under the name of ASTMA.

Listen to the whole unedited interview:

LINK:
facebook.com/pages/ASTMA-Alexei-Borisov-and-Olga-Nosova-duo

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.