Promotéři v Budapešti: Bounce

17. duben 2013

V tretej časti maďarského špeciálu si predstavíme budapeštiansky promotérsky kolektív a label Bounce, resp. 8ounce. V troch príspevkoch som sa snažila vybrať organizátorov, ktorí aj napriek väčším alebo menším hudobným odlišnostiam, zostávajú autonómni a nekompromisní, čo sa týka ich aktivít.

Budapešť aj napriek kritickej politickej a socioekonomickém situácii, má prekvapivo aktívnu nezávislú hudobnú scénu, na rozdiel napríklad od na grantoch závislých menších galerií a iných umeleckých iniciatív. V jednej z mála nezávislých galerií v centre mesta, Telep, som sa stretla s Milánom Váczom, jedným zo zakladateľov labelu a kolektívu Bounce. A ako ovplyvňuje súčasná politická a ekonomická situácia ich aktivity? “To, čo sa tu teraz deje v politike a ekonomike nám určite nepomáha, ale my sa snažíme zostať od obidvoch nezávislí, všetko platíme zo svojho. Problém je, že je tu málo schopných ľudí, ktorí by premýšľali s perspektívou dlhodobej budúcnosti, a ktorí podobne ako my, by boli ochotní prvé roky skor investovať ako zarábať,” hovorí Milán Vácz z promotérskeho kolektívu Bounce.

Promoters in Budapest: Bounce
The third part of our Hungarian special will introduce the Budapestbased promoter collective Bounce and their label 8ounce. In the last three shows, I've tried to select organizers, who despite some musical differences, remain autonomous and uncompromising, when it comes to their activities.

Budapest, in spite of its critical political and socio-economic situation, remains surprisingly active when it comes to its music scene, in contrast to let´s say the city´s flagging art scene which is dependent on state subsidies. I met one of Bounce founders Milán Vácz, in one of the few independent galleries in Budapestcity centre called Telep. From their promoting activities, the label 8ounce gradually developed, focused on releasing electronic and urban music. Does the current climate influence their activities? “What is taking place here at the moment in politics and economics certainly does not facilitate this, but we are trying to stay independent from both, cover everything from our own money. The issue is, that there is not enough ambitious and resourceful people here who would be willing to invest rather than make money in the early stages,” says Milán Vácz, promoter of the Bounce collective.

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.