Východiska: Keď producenti beatov robia psychedelický mathrock

25. listopad 2014

Hlavne mesto Litvy, Vilnius nás aj napriek tomu, že v ňom simultánne prebiehali hudobné festivaly Vilnius Music Week, Sounds of the Underground a Loftas, privítalo letargickou atmosférou posledných letných dní. Na sklonku jedného z nich sme sa na Námestí reformácie stretli s mladou litovskou kapelou Without Letters.

Without Letters vznikli už v roku 2008, ale svoju súčasnú podobu a zvuk získali až po troch rokoch v 2011, kedy sa ku kapele pridal bubeník Arturas a súčasný producent kapely Miša.

Zvuk Without Letters je silne ovplyvnený elektronickou hudbou. Viacerí členovia kapely produkujú beaty sólovo. Producent Miša vydal svoj debut Private Language na známej značke Error Broadcast, a ďalší člen kapely Jonas sa postupne presadzuje na globálnej bass scéne pod menom Fingalick. Kapelu v jej smerovaní ovplyvnil raketový štart Litovskej beatovej scény okolo roku 2010.

Without Letters v máji tohto roku vydali svoje debutové Self-titled EP, ktoré je dostupné digitálne, alebo ako 12'' vinyl. Podľa kapely nejde o skutočný debut, ale skôr o výsledky experimentu a snahu vydať doterajšiu tvorbu a pripraviť si tak pôdu pre skutočný debut kapely.

03209105.jpeg

Aj napriek tomu, že svoje EP kapela berie skôr ako miľník na ceste za svojím definitívnym zvukom, už teraz možno povedať, že kombinácia akustického a elektronického zvuku, ktorý čerpá z rytmiky klubovej elektroniky, technickej precíznosti mathrocku a postrockovej intenzity je veľmi zaujimavá a kapela ma veľký potenciál presadiť sa globálne.

Without Letters v súčasnosti pripravujú album, ktorý by mal výjsť na jar, alebo leto budúceho roku. Podľa vlastných slov sa na ňom snažia prepojiť rytmiku európského footworku s punkovými vokalmi a svojou charakteristickou prácou s gitarami.

Debutové EP kapely si môžte vypočuť na adrese withoutletters.bandcamp.com.

EN

Lithuania's capital Vilnius, even though we arrived in a time that Vilnius Music Week, SOTU festival and Loftas festival were taking place at the same time, greeted us with a slow and lethargic atmosphere of the last days of summer. On Reformatų skveras we met the fledgling band Without Letters. Started in 2008 Without Letters found their final form three years later when joined by the drummer Arturas and the bands producer Miša.

The sound of Without Letters is strongly influenced by the sounds of contemporary electronic dance music. Two of the members are solo beat producers – Miša has recently released his debut EP Private Language on the renown Error Broadcast, whereas the multi-instrumentalist Jonas is slowly growing on the global bass scene known under the moniker Fingalick. The band was influenced by the sudden explosion of the Lithuanian beat scene around 2010.

In may Without Letters released their debut Self-titled EP, which is available digitally but also as a 12'' vinyl. According to the band it is not a debut, but mere results of an experiment in order to prepare grounds for the real debut of the band.

Even though Without Letters consider their EP a milestone on the way to reach their ideal sound, even now it is clear that their combination of acoustic and electronic that draws from bass or footwork rhythmics, technical precision of math-rock or post-rock's intensity has what it takes to gain a global recognition for Without Letters.

Without Letters currently work on their LP, which is planned for spring or summer of next year. According to them, they try to connect rhythmic patterns of European juke with punkish vocals and their characteristic guitar work.

You can listen to their debut EP on the address withoutletters.bandcamp.com.

Tento príspevok vznikol s podporou Nadácie Intenda.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka