Východiska: Moduretik je mŕtvy, nech žije Moduretik

23. duben 2014

Sú hudobníci, ktorí sú celý život verní jednému žánru a v rámci neho sa snažia úspešne alebo neúspešne hľadať individualizovaný spôsob vyjadrenia. Potom sú takí, ktorí za svoju muzikantskú kariéru vystriedajú viacero štýlov a prostredníctvom nich vyjadrujú svoj autorský rukopis. Jan Jiskra patri skôr medzi tých druhých menovaných.

V Prahe žijúci hudobník začínal s IDM a screamom a pokračoval cez 8-bit až k minimal electronics a synthwave, s ktorým sa rozlúčil na aktuálnom albume Struktury, de facto antologickou reflexiou svojej tvorby z rokov 2009 a 2013. "Je to inštrumentálna práca. Posledné dva roky ma neopúšťala jedna melódia, jedna štruktúra, ktorú som rozvíjal a moduloval," hovorí Jan Jiskra.

Jeho nová hudobná etapa je kolaboratívny projekt Neden, ktorý je určitým odklonom od sólového Moduretika. Aké sú najväčšie rozdiely v tvorbe hudby v týchto dvoch projektoch? "U Moduretika to v podstate bola improvizácia. V projekte Neden je pod každým tónom premyslená štruktúra zložitejších vecí. Už len fakt, že to píšeme do nôt, každá vec tam pasuje," hovorí autor.

Album Struktury vyšiel v limitovanej ediícii 100 kusov na kazetách a zároveň si ho tiež môžete stiahnuť z Bandcampu.

Moduretik is dead, long live Moduretik
There are musicians who are devoted to one kind of genre and within it, they try to - with a lesser or greater success - search for an individualised form of expression. Then there are those, who during their music career explore various musical styles and through them, express their sonic signature. Jan Jiskra, a Prague based musician, belongs to the latter group. He started with IDM and screamo/hc, then continued via 8-bit to minimal electronics and synth/cold wave, to which he bid farewell on his current release called Struktury. A de facto anthological reflection of his ouvre spanning between the years 2009 and 2013. " It is a purely instrumental work. During the last two years, one melody stuck in my head, a structure, which I tried to develop and modulate on the new record," says Jiskra.

03107595.jpeg
autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.