Východiska: Osviežujúci debut projektu ,618▲

16. duben 2014

Album Pentaleatori, bratislavského hudobníka a scénografa Karola Filu je pre mňa jedinečným debutom na poli experimentálnej tanečnej hudby na Slovensku. Na internete zverejnený album bol vytvorený v priebehu posledných siedmich rokov z množstva skíc, ktoré vznikali keď sa Karol hral s hudbou medzi svojími inými aktivitami.

Päť trackov, pomenovaných podľa kníh Pentateuchu sa vyznačuje rytmikou pulzujúcou pod vrstvami rozvlnených šumov, alebo loopov synťákových melódií. Zvuková paleta a kompozičné postupy akoby sa odkazovali na experimentálnu elektroniku ranných 90tých rokov a obzvlášť na žáner IDM. Nejde tu však o vedomú snahu robiť “tanečnú hudbu pre mozog”. IDM sa v hudbe projektu ,618▲vynára skôr ako akási podvedomá reminiscencia.

V záplave slovenskej elektroniky, ktorá sa snaží “znieť” nejakým spôsobom, je Pentaleatori osviežujúcim debutom, ktorý síce má aj svoje nedostatky, no určite mu nechýba svojská a originálna zvuková vízia.

EN
Pentaleatori is the brainchild of Bratislava-based musician and stage designer Karol Fila. Within the context of the Slovak experimental dance music scene it can be considered a unique debut. The record, released online, was stitched in the last 7 years from a plethora of sonic sketches, created when Karol turned to music to relax from his other activities.

Five tracks, named after the five books of the Pentateuch place their rhythms under layers of undulating frequencies and loops of synth melodies. Their sonic palette and composition bring back memories of experimental electronica of the early 90's, especially IDM. The semblance to “braindance” is not intentional in the music of Karol's project ,618▲ and IDM comes back in it only as a sort of subconscious reminiscence.

In the flood of slovak electronica releases trying to mimic hyped (or for that reason, beloved) genres Pentaleatori comes as a refreshing debut, one which surely has its flaws, but also a unique and original vision.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.