VÝCHODISKA: Prázdnota ako potenciál

24. únor 2017

Artyom Astrov je všestranný umelec, ktorého diapazón záujmu prekračuje hudbu, výtvarné umenie, poéziu. Momentálne žije a pôsobí v estónskom Tallinne.

Medzi jeho sólové projekty patrí napríklad hip hopom ovplyvnený Benzokai. Jeho aktuálnym počinom je konceptuálny album Background Music, až scénické pojatie hudby, ktoré doprevádza aj video zobrazujúce rôzne bytové zátišia. Release vyšiel na jeho vlastnom labeli Serious Serious. „Background Music je o šťastí a láske. Mojím pôvodným zámerom bolo preskúmať pár hudobných nápadov. Nejde iba o hudbu, ale aj o myšlienky, ktoré sú spojené s konceptami ticha, priestoru, opakovania, náhody. Ešte dôležitejšie je, že som chcel nájsť protipól voči rôznym pocitom úzkosti a nekľudu, ktoré sa stali normami nielen všade naokolo, ale aj v mojom procese skladania hudby,“ hovorí.

Ako sa táto nahrávka odlišuje od jeho predchádzajúcich projektov? „Študoval som jazz, a tiež ma fascinovala akademická hudba. Potom som začal robiť na projekte Benzokai, čo bol úplne iný prístup. Išlo o abstraktnú poéziu a elektronickú produkciu. V určitom momente som ale pocítil, že by som sa chcel vrátiť ku svojim koreňom,“ dodáva estónsky hudobník.

ENG:
Artyom Astrov is a multifaceted artist whose area of interest transgresses music, visual arts and poetry. He currently lives and works in the Estonian capital Tallinn. Among his solo projects is, for instance, the hip-hop-influenced moniker Benzokai. His latest work is a conceptual album called Background Music, an almost scenic conception of music, accompanied by a video which depicts various still life situations. The release was published on his own label Serious Serious. “Background Music is all about happiness and love. My original intention was to explore a few musical ideas. Actually, not only musical. Ideas that have something to do with stillness, space, repetition, chance, randomness. But also, maybe even more importantly, I had an idea to find an antidote to various anxieties and restlessness, which somehow became the norm for both everything outside and me making music,” he says. How does this recording differ from his other projects? “I was studying jazz and became fascinated by academic music, then came Benzokai with a totally different attitude, abstract poetry, and an electronic music rollercoaster. But at some point I felt like taking time and returning to where I came from. When I work with acoustic music, I work without a real reference.”

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.