Východiska: Psychedelický strýko z Petrohradu

28. říjen 2015

Sergej Dmitriev je mladý ruský hudobník žijúci v Petrohrade. Spoznal som ho vďaka jeho projektu Bedroom Bear a úžasnému splitu s fínskym projektom Ous Mal, ktorý vyšiel na kazete v roku 2011. Bedroom Bear je pre Sergeja ukončený projekt, ktorý sa zaoberal loopovanim a vrstvením rôzných nástrojov.

Odvtedy sa Sergej posunul viac ku improvizovanej hudbe, alebo hraniu v psychedelicko punkovej kapele Smola. Ďalším zaujímavým Sergejovým projektom je Purple Uncle. Je to psychedelický noizový drón, ktorý Sergej vydáva na kazetách.

“Purple Uncle je môj nový a posledný sólový projekt. Je o slobode bez akýchkoľvek hraníc vo zvuku, alebo kompozícií. Purple Uncle môže byť všetko okolo mňa. Opitý chalan z ulice, alebo budhistické mantry. Je to o tom byť pozorný na zvuky okolo seba a zbierať všetko, čo sa mi páči a spraviť z toho nejaký príbeh.”

Podľa Sergeja je hudobná scéna v Petrohrade veľká a rozmanitá. Nevidí rozdiely medzi ňou a scénami v iných mestách po celom svete, aj keď priznáva, že jej špecifikum môže byť ťažko definovateľná ruská mentalita. Život v Petrohrade opisuje ako príjemný, avšak politicky rozmer života v Rusku vníma ako nočnú moru.

“Je to ako zlý sen, alebo nejaký vtip, až na to, že to vôbec nieje vtip. Niekedy to preberáme s blízkymi ľudmi. Nič nové sa však nedeje.”

EN

Sergei Dmitriev is a young Russian musician based in St. Petersburg. I first heard his project Bedroom Bear and the amazing split with Finland's Ous Mal, released on cassette in 2011.
Bedroom Bear was a project working with loping and layering recorded of recordings of instruments. Since then Sergei moved on to other projects and got interested in improvised music. His latest endeavors are the psychedelic punk duo Smola, and his solo project Purple Uncle. It is a psychedelic noise drone released on tapes.

“Purple Uncle, is more about freedom, without any borders in sound and composition. Purple Uncle can be everything around me. A drunk guy from the street, or some buddhist mantras. It is about being attentive to the sounds around me and collecting everything that I like and making some kind of story.”

According to Sergei, music scene in St. Petersburg is big and colorful. He does not perceive any specific differences between St. Petersburg music scenes and music scenes of other cities around the world. One small difference for him could be the hard to describe “russian mentality”. He describes life in St. Petersburg ad pleasant, but the political dimensions of life in Russia as a bad dream.

“It is like a bad dream or some kind of joke, but it is no joke. Sometimes I discuss with my close ones, but there is nothing new about it.”

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.