Východiska: Vydávateľstvo Dym chce robiť problémy

28. duben 2016

Dym Records je nové poľské vydávateľstvo. Predstavilo sa eklektickou výberovkou nazvanou Pierwszy Dym, na ktorej sú tracky od producentov z Poľska, Talianska, Ruska, alebo Nemecka. Zaklaodateľ labelu Mateusz, žijúci v poľskom mestečku Wielkopolski Gorzow blízko nemeckých hraníc sa hudbe venoval od svojích štrnástich rokov a v súčanosti hudbu produkuje pod viacerými aliasmi. Dym je jeho druhé vydávateľstvo, ktoré založil po ukončení labelu Please Feed My Records.

Meno labelu sa odkazuje na poľský idiom “robiť dym”, ktorý znamená robiť problémy. Podľa Mateusza to v prípade jeho nového labelu zanmená pokus zanechať stopu na poľskej scéne. Po kompilácií, ktorá vyšla na CD nosiči chystá Dym hlavne fyzické formáty ako kazety a vinyly. Najbližší release bude 4 trackové EP producenta, ktorý si hovorí Tutti Harp. Súčasnú aj budúcu produkciu vydávateľstva Dym môžte nájsť na stránke dymrecords.bandcamp.com.

Dym is out for some trouble.

Dym Records is a new polish label. The label's first release, the eclectic VA called Pierwszy Dym contains tracks by producers from Poland, Italy, Russia and Germany. One of the founders of the label, Mateusz, based in the town Wielkopolski Gorzow, has been producing music since he was 14 and is currently active under the moniker A Wrong Dial. Dym is another Mateuszs endeavor, after running his first label Please Feed My Records.

Dym means “smoke” in Polish and the label's name refers to the idiom “to make smoke” meaning to make trouble. According to Mateusz, Dym strives to leave some mark on Poland's scene. Its first release was a CD and in the future Dym plans to release physical formats such as tapes or vinyls. Next planned release is a 4 track EP from the producer Tutti Harp. You can listen to Dym's introductory compilation on dymrecords.bandcamp.com.

autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.