Prakomdiv odchází, Company.cz přichází

26. březen 2012

Soubor Divadla Komedie po dlouhých bojích s pražským magistrátem definitivně končí. Do prostor v centru Prahy se místo něj od září přestěhují herci a režiséři z divadla Company.cz, kteří doposud sídlili ve Strašnickém divadle. Právě oni vzešli z bouřlivé diskuze magistrátní komise jako vítězové.

Divadlo Company.cz si moc dobře uvědomuje, že tvůrci Pražského komorního divadla nastavili možná tu nejvyšší laťku uměleckého divadla u nás. Jejich dramaturgie se zaměřovala především na autory německy mluvících zemí. Company.cz plánuje ručičku otočit o 180 stupňů směrem k Polsku. Jak celou změnu budou vnímat diváci, je zatím otázkou.

Ředitelka divadla Company.cz Jana Bergerová si nedělá iluze a s možnou nespokojeností některých diváků počítá. „Samozřejmě, že se to nebude nikdy všem lidem líbit. Divadlo není ani o tom, aby se všem líbilo. Není to o tom, aby 100% diváků po představení vyšlo nadšených. Naopak, když budou lidi naštvaní, tak je to dobře, protože to taky vzbuzuje nějakou reakci,“ tvrdí Bergerová.

A s čím Company.cz vyhrálo výběrové řízení? Podle Jany Bergerové komisi členové divadla přesvědčili hlavně tím, že chtějí realizovat zahraniční projekty. To jim dosavadní rozpočet, se kterým pracovali ve Strašnicích, nedovoloval. „Nemohli jsme z finančních důvodů zvát zahraniční režiséry, zahraniční divadla ani jezdit na zahraniční festivaly,“ říká Bergerová. Dodává také, že Company.cz kvůli rozpočtu stále nemá svůj stálý soubor. Většina herců ze Strašnického divadla tak má závazky v jiných divadlech. To se má příchodem do Komedie změnit.

02587893.png
autor: Martin Melichar
Spustit audio