Café Na půl cesty: Pomáhat a bavit

2. květen 2012

Zapojit duševně nemocné lidi zpátky do komunity a zároveň svým návštěvníkům nabídnout neobvyklou hudební dramaturgii. Právě o to se snaží již patnáctým rokem Café Na půl cesty, sídlící v pražském Centrálním parku Pankrác.

Prostor provozuje občanské sdružení Green Doors, které se zabývá sociální rehabilitací lidí trpících schizofrenií. Jde vůbec o první tréninkovou kavárnu ve střední a východní Evropě.

„Přes den jsou zde terapeuti s klienty, kteří jsou v pracovní rehabilitaci. Mají tu roční program, kde se učí základní barmanské dovednosti. Na konci odcházejí s tím, že už jsou schopní vést směnu. Spousta z nich poté nachází uplatnění na normálním pracovním trhu,“ popsal celý projekt provozní Radek Wollmann, který je zde zároveň hudebním dramaturgem.

Skoro každý večer má Café Na půl cesty na programu nějaký koncert. Jde většinou o hc, metalové nebo indie/rockové kapely jak z České republiky, tak ze zahraničí. Vstupné je vždy dobrovolné. Radek Wollmann říká, že se kvůli tomu promotéři ze začátku báli kapely do tohoto malého prostoru zvát, ale postupně jim projekt přirostl k srdci.

Je zajímavé sledovat, jak se v průběhu dne proměňují lidé, kteří Café Na půl cesty navštěvují. Zatímco v dopoledních a odpoledních hodinách zde většinou najdete maminky s dětmi, pejskaře nebo sportovce, ve večerních hodinách zde potkáte hudební nadšence, kteří sem neváhají jet na koncert i přes celou Prahu.

Radio Wave pro vás připravilo seriál o netradičních prostorách, které svým návštěvníkům nabízejí spojení kulturního zážitku s gastronomií. Redaktoři zmapovali několik míst po celé republice, která vám budeme postupně představovat.

autor: Martin Melichar
Spustit audio