Avengers: Blyštivý návrat idolů

2. květen 2012

Avengers přivádějí na plátno tým snů – to nejlepší, co svět komiksového vydavatelství Marvel filmu dal. Bude z toho však film snů?

Bok po boku se ocitá zhýčkaný miliardář Tony Stark vulgo Iron Man, supervoják a superskaut Steve Rogers alias Captain America, nezvedený nordický bůh Thor, nezdařeným experimentem rozštěpený Bruce Banner vulgo zelený obr Hulk a samozřejmě i postavy, které se dosud letmo mihly jejich sólovými filmy – neomylný střelec Hawkeye, krásná špionka Nataša Romanovová a král tajných agentů a férových lhářů Nick Fury.

Pokud se už teď v téhle soupisce ztrácíte, mám pro vás naléhavé varování. Na Avengers nechoďte. Je to totiž filmová party pro zvané, která automaticky počítá se znalostí šesti předchozích filmů. Pokud vás náhodou hrdinské útrapy výše jmenovaných postav zcela minuly, nebude vám jejich hromadné setkání dávat valný smysl. Tvůrci neztrácejí čas vysvětlováním a vrhají se rovnýma nohama do akce. Známí aktéři jeden za druhým přistávají v ději a táhnou za sebou své malé mytologie a problematické charaktery.

Vedle svých kádrových posudků přenášejí i motiv, který jejich předchozí dobrodružství spojuje: bájný krystal Tesseract, zdroj netušené energie a klíč k bráně do jiných světů. Z hloubi vesmíru se na Zem žene katastrofa – úlisný polobůh Loki a za jeho zády armáda robotických dobyvatelů. Agentuře S.H.I.E.L.D., která se s železnou pravidelností objevovala jako tajemný hybatel v „sólovkách“, tak nezbývá než povolat do zbraně to nejlepší, co je při ruce: partu hašteřivých, dětinských, egomaniackých a nesourodých hrdinů.

02620564.jpeg

Režisér Joss Whedon staví dobrou polovinu snímku na tom, kterak se jednotliví superkohouti na malém smetišti nemohou snést. Fandy lačnící po zápolení idolů čeká obdoba hokejové all-star game, v níž si nejprve hrdinové vyzkoušejí dovednostní soutěže, porovnají svou mužnou sílu a obrousí výbojná ega. Avengers se nesnaží pracovat na mytologii postav a jakkoli ji zásadně rozvíjet – těch několik náznaků morálních dilemat tvoří pouze nutné pomlky před třaskavým střetem supersil. S potěšením lze konstatovat, že nesourodé styly a světy film fúzuje s potřebnou lehkostí a špetkou sebe-ironie, takže dostaveníčko nordického boha a miliardářského playboye nepřipomíná setkání deštníku a šicího stroje na operačním stole, ale kupodivu utěšenou synergii nablýskané pompy.

Když se hvězdy dohašteří, vymezí si teritorium a ozřejmí si pozici obhájců svobody, začíná konečně to, co do kin táhne především: explozivní, megalomanská, řemeslně výtečně zvládnutá, gesty i hláškami natlakovaná akce. Dlouhá bitva o Manhattan je největší rachot, jaký je dnes v kinech k vidění – plátno přetéká pohybem, ale Joss Whedon se nad bojištěm vznáší s puntičkářským přehledem a citem pro pompézní pojetí prostoru i trikové akce. Lze se tak bez pocitů dezorientace opájet bojem i destrukcí, lahodnou esencí toho, co marvelovské komiksové adaptace znamenají především – opulentní audio-vizuální hostinou.

Člověk je nakonec tak zásobený pamlsky, že by málem přehlédl, jak chabý oponent proti ústřední šestici stojí – nejde ani tak o to, že Lokimu de facto každá z postav důkladně nafackuje, ale i o to, že podobně jako příběh i záporák postrádá jakoukoli invenci. Reminiscence na Holocaust jsou mělce účelové a houfy útočících vesmírných vozatajů a obřích robotických housenek svědčí o zásadním limitu marvelovské první ligy – neochotě své odchovance těžce zkoušet a problematizovat.

Na rozdíl od polidštěných hrdinů konkurenční série X-Men či Nolanova Batmana tu není místo pro vážnější témata identity a údělu. Avengers jsou především jednoduché, rozpoznatelné a úderné vzory, které se nezatěžují mudrováním o rozporu symbolu a člověka. S výjimkou Hulka jsou v souladu se svojí „druhou identitou“, pokud vůbec nějakou mají. Na lidské hemžení shlížejí z výšky oblohy, mrakodrapů či z dálav kosmu, nejsou jeho bytostnými částmi. Být Avengerem tak obnáší víru v jasné dobro a zlo, klukovskou přímočarost, pro niž jsou existencialismus či ambivalence ošklivými bubáky z tátovy knihovny.

02620563.jpeg

Dilema Avengers je tudíž podobné dilematu Kapitána Ameriky: je ještě dnes zapotřebí uhlazený spasitel ze staré školy v kostýmu s hvězdami a pruhy? Nebo dnešek patří rozervaným a komplexním hrdinům, jejichž dětství dávno skončilo a kteří se s námi ocitají uprostřed všeobecné krize identity? Nejnapínavější bitva se tak neodehraje na plátně, ale mimo něj.

Hodnocení: 75 %

Avengers (Marvel's The Avengers) Joss Whedon, USA, 2012, 142 minut.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio