Krátkodeché dada Harlem Shake

21. únor 2013

Harlem Shake od producenta Baauera je skladba, kterou můžete už několik měsíců pravidelně slýchávat v playlistu Radia Wave – zcela neplánovaně ale v posledních dnech začaly vznikat stovky amatérských videí, které zachycují specifický tanec na tenhle track. Fenomén Harlem Shake ovládá internet.

Dva teenageři hrají hru na Playstation, třetí kontroluje Facebook a čtvrtý, maskovaný motocyklovou helmou, se nenápadně pohupuje na začínající tóny tracku Harlem Shake od newyorského producenta Baauera. Lehce bizarní, ale vlastně celkem obvyklá scéna – tedy až do okamžiku, než skladba dospěje k prvnímu dropu a kola tučných beatů se rozjedou naplno. To se v rychlém střihu pokojík změní v místnost, která je plná euforických tanečníků, jejichž kreace připomínají něco mezi tancem svatého Víta a dadaistickým cirkusem.

První úspěšné amatérské video, které zachycuje tanečníky Harlem Shake, se objevilo před necelým měsícem – postarala se o něj skupina skateboardistů z Austrálie, která si říká The Sunny Coast Skate. Dnes má původní video na YouTube více než třináct milionů zhlédnutí, viděno optikou internetu už ale dávno patří minulosti. Počet variací na jejich původní tanec totiž roste exponenciální řadou – není samozřejmě možné přesně spočítat, kolik různých verzí tance Harlem Shake momentálně existuje, mluví se ale o tom, že přibývají v řádech desetitisíců denně.

Chtělo by se říct, že Harlem Shake bude pro rok 2013 tím, čím byl korejský Gangnam Style pro rok 2012. Rozdílů mezi dvěma internetovými tanci je ale více než dost. Ten nejvýraznější se přímo nabízí – popový zpěvák PSY svůj koňský tanec sám vymyslel a ztvárnil v oficiálním videoklipu, až poté jej začali napodobovat fanoušci – a to navíc až v okamžiku, kdy se skladba Gangnam Style stala globálním hitem. Nešlo vlastně o nic jiného než o dobře promyšlený a fungující marketingový tah. U Harlem Shake bylo ale vše naopak. Když skladba v polovině minulého roku vyšla, žádný videoklip k ní neexistoval, tím méně snad originální tanec. Harlem Shake se sice svého druhu stal hitem, osvojili si jej DJové hrající současnou taneční hudbu a usídlil se i v playlistu Radia Wave, virální vlna se ale vzepjala až několik měsíců po datu vydání.

V současnosti mýtus Harlem Shake začíná prorůstat do oficiálních struktur, kromě zmíněných desetitisíců amatérských verzí existuje třeba i Twin Peaks verze, ve které se s nezbytným šálkem kávy pohupuje sám agent Cooper Kyle MacLachlan. Fotbalový klub Liverpool FC vyhlásil soutěž o nejlepší ztvárnění tance – tanečníci na sobě ale musí mít fotbalové dresy. Rapperka Azealia Banks vytvořila vlastní verzi skladby a umístila ji na YouTube, kvůli autorským právům ale musela coververzi odstranit. S nadsázkou řečeno už se dnes čeká jenom na to, až Harlem Shake předvede americký prezident Obama se svými poradci, podobně jako když loni zatančil generální tajemník OSN Pan Ki-mun Gangnam Style.

Někdo by mohl říct, že se Harlem Shake svému vrcholu teprve blíží, internetová komunita je ale nemilosrdná. Pouhých několik týdnů od natočení první verze se dobrým bonmotem stalo hanění videa – někdo točí klipy, ve kterých tanečníci umírají, a naznačuje tak, že stejně mrtvý už je i celý koncept Harlem Shake. Jiní dávají alespoň nahlas vědět, že je Harlem Shake jenom vábničkou, která má lovit miliony kliknutí a zaprodávat sama sebe.

Pointa je jenom jedna – přestože Harlem Shake vzešel z naprosto jiné kulturní konstelace než Gangnam Style, v cíli budou vypadat téměř totožně. Možná je to zpráva o zplošťování nezávislých trendů a jejich následné komercionalizaci, spíše to ale jednoduše svědčí o tom, že už internet dávno není výspou technologických elit, ale kopíruje běžnou společnost. Včetně její povrchnosti.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio