Na Letné se bude v noci číst v metru, v kostele a v kině

4. březen 2014

Osvědčený koncept Noci literatury letos organizátoři zopakují už posedmé, na Praze 7 ale poprvé. Knihy se na Letné k předčítání otevřou ve středu 15. května od 18 do 23 hodin. Číst se bude opět na netradičních místech.

V Lapidáriu Národního muzea se prostřednictvím Davida Prachaře setkáte se známým maďarským autorem Péterem Esterházym a jeho knihou Harmonia caelestis, kostel sv. Klimenta rozezní román Jacob se odhodlá milovat o středoevropských dějinách a nekonečném napětí mezi Východem a Západem, stanicí metra Vltavská bude projíždět šmelinář a vyděrač Hubert zvaný Barbara, skrze kterého se ve svém druhém románu vrací do divokých devadesátek kontroverzní polský autor Michał Witkowski.

Všech 18 míst včetně seznamu interpretů a děl, ze kterých budou číst, najdete na stránkách Noci literatury. Určitě nezapomeňte na pomyslnou 19. zastávku – Letenské sady. Tam totiž bude už od 14 hodin Oskar, minibibliobus Městské knihovny, a v podobě ukázek i literární stezky tu na vás promluví román Potichu Jaroslava Rudiše.

Na zbylých místech se však už tradičně budou číst díla zahraničních autorů, která budou z drtivé většiny v českém překladu představena vůbec poprvé. Na čtení ze své knihy přijede do Prahy osobně dohlédnout například německý spisovatel Wilhelm Genazino, jehož román Deštník pro tento den nedávno vyšel i u nás, takže příběh o netradičním povolání – testování luxusních polobotek – si můžete nechat na místě i podepsat.

02886997.jpeg

Noc literatury ale zdaleka není jen pražskou akci, letos proběhne ve stejný den i čas také v knihovnách v České Lípě, Hradci Králové, Chebu, Kroměříži, Kutné Hoře, Táboře a Vsetíně, Brno se pak k projektu připojí 29. června, na začátku Měsíce autorského čtení, multimediální a netradiční prezentací literatury v režii nakladatelství Větrné mlýny. Kromě tuzemských se projektu díky řadě Českých center účastní tradičně i města napříč Evropou – Brusel, Londýn, Mnichov, Bratislava nebo Vídeň, letos k nim ještě přibyly Bukurešť, Dublin, Lisabon, Vilnius a Vratislav.

Přijďte si poslechnout letenské čtení. V předvečer Světa knihy, který tentokrát hostí Slovensko, třeba Písačky pre milovanú Lutéciu Dominika Tatarky do Veletržního paláce nebo Kaligrafii snů Juana Marsého do Bio OKO.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio