Palác U Stýblů a Václavák v pohybu na 4 + 4 dny

11. říjen 2013

Oživování objektů pražské architektury divadlem a prezentacemi mezinárodních uměleckých projektů je specifikem festivalu 4 + 4 dny v pohybu už od prvního ročníku. Odehrával se mimo jiné v kanalizační čistírně v Bubenči, v halách ČKD Karlín, v budově bývalého Federálního shromáždění nebo v bývalém Casinu v Pařížské ulici. Letošní 18. ročník zve mimo jiné do nevyužívaných prostor Paláce U Stýblů na Václavském náměstí. O specifikách a programu ve funkcionalistickém domě architektů Ludvíka Kysely a Jana Jarolíma jsme mluvili s Denisou Václavkovou z produkčního týmu 4 + 4 dny v pohybu.

Na lokalitu Václavského náměstí je navázaný i další program, mimo jiné komentovaná procházka o místní architektuře, na kterou naváže diskuse o budoucí podobě Václaváku s těmi, co o ní rozhodují: radními, památkáři, plánovači, ale i nezávislými odborníky a architekty. Diskusi bude moderovat Adam Gebrian, kterého znáte z pořadu Bourání. Veřejná debata proběhne 14. října od půl šesté večer přímo v Paláci U Stýblů.

Sedmipatrový Palác U Stýblů kdysi nabízel známou a oblíbenou kavárnu, obchody, byty, ordinace, kanceláře, restauraci a taky legendární kino Alfa. Momentálně je budova před rekonstrukcí: zmizely veškeré stopy po předchozím životě a o to je podle organizátorů 4 + 4 dny v pohybu inspirativnější. Rozhodli se do ní proto pozvat umělce, kteří vytvořili práce na téma konfliktů a problémů v nejbližším okolí. Kurátory výstavy, která běží až do 19. října, jsou Krištof Kintera a Denisa Václavová a víc se o ní dozvíte v rozhovoru.

02985007.jpeg
Spustit audio