38. LFŠ: Szabó, Fliegauf, Saura, Kiarostamí

26. červen 2012

Mezi 21. a 28. červencem proběhne v Uherském Hradišti už 38. ročník největší nesoutěžní filmové přehlídky u nás – Letní filmové školy.

Letošní 38. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti provázely komplikace s financováním i technickými přípravami – v jednom z kinosálů se bude přes léto opravovat elektroinstalace. „Rozhodli jsme se, že filmovou školu zkrátíme o dva půldny, pátek a neděli, takže potrvá od soboty do soboty,“ vysvětluje ředitelka festivalu Radana Korená. Chybějící sál nakonec nahradí nafukovací kino, další prostory budou fungovat jako při minulých ročnících. „K dnešnímu dni máme asi 1150 akreditovaných návštěvníků, což je o něco málo víc než loni. S vývojem akreditací jsme zatím spokojeni, protože v podstatě kopíruje loňský rok, který byl pro nás mimořádně úspěšný,“ dodává Korená.

Co se týče programové náplně letošní LFŠ, organizátoři už oznámili, že sekce Fokus bude tentokrát zaměřena na maďarskou kinematografii, kterou přijedou do Hradiště představit režisérský matador István Szabó nebo mladý talent Bence Fliegauf. V archivní programové sekci Inventura LFŠ uvede retrospektivy Davida Leana a Harolda Lloyda nebo výběr krátkých filmů souvisejících s Oberhausenským manifestem.

02419642.jpeg

Aktuálně doplňují další informace. Sekci s názvem F jako Pravda (pojmenovanou v narážce na mystifikační dokument F jako falzifikát Orsona Wellese) představuje dramaturg Jan Jílek: „Základní otázkou, kterou tato sekce řeší napříč zeměmi původu filmů, napříč délkou snímků, napříč filmovou historií, je otázka schopnosti filmového média manipulovat realitu a míry autenticity filmu, přechodu mezi hraným filmem a dokumentem, mezi fikčním filmem a záznamem reality.“ Další sekce je věnována současnému ruskému filmu. „Jednou z motivací pro uvedení této sekce byl i rozsáhlý dotazník, který jsme posílali po loňské LFŠ a na který odpovědělo asi 1500 respondentů. Přání sovětské nebo ruské sekce se tam často opakovalo, takže jsme na to zareagovali průřezovou sekcí Současný ruský film, která představí divákům základní tendence a filmy této kinematografie posledních let,“ dodává Jílek.

Organizátoři nově oznámili účast Carlose Saury, jednoho z nejvýznamnějších španělských režisérů, který mimo jiné v Hradišti převezme i výroční cenu Asociace českých filmových klubů. „Dalším velkým jménem a hostem, kterého si velmi vážíme, je Abbás Kiarostamí. Tento íránský režisér, scenárista, fotograf, malíř, grafik atd. je živoucí legendou íránské kinematografie. Svou tvorbou z 90. let vstoupil i do evropského kontextu a jeho filmy jsou pravidelně oceňovány na největších světových festivalech,“ říká Jan Jílek. Dalším čerstvě „odtajněným“ hostem LFŠ bude Vimukthi Jayasundara, zřejmě nejvýraznější srílanský režisér. „Tady navazujeme na loňskou retrospektivu Apichatponga Weerasethakula, pokračujeme v představování mladých a progresivních asijských tvůrců tímto filmařem, u nás málo známým,“ vysvětluje Jílek.

Zmíněný Fokus věnovaný maďarskému filmu doplní tradiční sekce Novinky Visegrádu a retrospektiva polské režisérky Agnieszky Holland. „Teď jsme uprostřed takového zákopového boje, aby na LFŠ přijela. Právě stříhá nový materiál doma v Normandii a odmítá opustit domov. Vedeme takovou zákopovou válku, aby dorazila – bylo by nepříjemné dělat retrospektivu bez její účasti,“ doplňuje programová ředitelka Iva Hejlíčková. „Spíš jsme se snažili vybrat filmy, které u nás nikdo nezná, její rané filmy, školní filmy, první televizní i první hrané snímky, které ji pevně včleňují do proudu Kina morálního neklidu.“

Detaily o jednotlivých sekcích a doprovodném programu hledejte na www.lfs.cz.

autor: Robert Candra
Spustit audio