Cormac McCarthy - Cesta

27. březen 2008

Cormac McCarthy je spisovatel ze Spojených států. V současné době sklízí úspěchy film podle jeho stejnojmenného románu Tahle země není pro starý. My se ale podíváme na jeho novinku s názvem Cesta. Za ní získal McCarthy i velmi prestižní Pullitzerovu cenu.

Děj románu Cesta se odehrává ve světě po globální katastrofě. Bezejmenný muž se svým synem putují zničenou krajinnou a tlačí nákupní vozík, který obsahuje všechen jejich majetek. Lesy jsou spálené, města mrtvá a vzduch zamořený zplodinami. Nebe už nemá modrou barvu, je zahaleno příkrovem šedivého popílku.
Otec si pamatuje na svět před katastrofou, synův život se odehrál až poté. Proto se zásadně odlišuje jejich životní postoj. Muž putuje pln naděje v lepší zítřky, dítě si nedokáže nic jiného než černý svět představit.

00670180.jpeg

Knih odehrávajících se po apokalypse už byla napsána celá řada. V tomto ohledu nepřináší McCarthy nic nového. Román Cesta je ale brilantně a působivě uchopen. Děj není bůhvíjak strhující. V knize jsou popisovány pouze jednotlivé epizody, které hlavní hrdinové zažívají na své pouti za "lepšími zítřky". Dialogy jsou strohé. Vypovídající hodnota knihy je ale až neuvěřitelně vysoká. Na první pohled jednoduché rozhovory skvěle podtrhují zmar a beznaděj, která sála prakticky z každé věty.

Postapokalyptický svět není to hlavní, o čem kniha pojednává. Jedná se takřka o existenciální dílo. Vypovídá o naději, životním boji a lidské vůli. Nositelem těchto atributů je právě otec. Syn je spíše skeptický a pouze poslouchá otcovy instrukce.
McCarthy také skvěle vystihl relativitu štěstí v lidském životě. Ukazuje, že v určitých chvílích dokáže lidskou bytost uspokojit něco tak banálního jako trocha jídla a suché místo ke spaní.

Cormac McCarthy tak doopravdy nepřinesl jen další sci-fi popisující řadu průměrných vizí budoucnosti. V knize Cesta je ukázán přesah, jaký může tento žánr mít. Po přečtení knihy totiž zjistíte, že děj se nemusí odehrávat ve světě po globální katastrofě - ten slouží pouze jako působivá kulisa. Podobnou cestu totiž může zažít kdokoli, třeba ve válkou zasažených oblastech dnešního světa.

autor: opí
Spustit audio