Charles Burns - Černá díra

28. červenec 2008

Charles Burns je jedním z nejuznávanějších ilustrátorů a komiksových kreslířů současnosti. Jeho dílo nevyniká rozsáhlostí, vyznačuje se ale pečlivostí. To dokazuje i komiks Černá díra, který vyšel letos v Česku. Charles Burns strávil prací na tomto díle přes deset let a jak se povedlo se dozvíte v recenzi Ondřeje Píši.

Děj komiksu Černá díra se odehrává v 70. letech na předměstí Seattlu. Mladé lidi v této oblasti postihuje zvláštní choroba, která se vyznačuje těmi nejrůznějšími způsoby. Někdy humornými deformacemi, jindy totálním znetvořením těla. Charles Burns nás seznamuje s několika postavami. Jedni nemoc mají, druzí ne a někteří ji v průběhu děje dostanou. Podstatou příběhu ale není boj s chorobou, hlavní těžiště je v rezignaci a v prázdnotě života postav. Protagonisté se utápí v drogách, alkoholu a nihilismu. Lehce fantaskní příběh tak přechází do popisu americké společnosti 70. let - tedy doby, kdy odeznívalo hnutí hippie a mládež si hledala nový směr života.

00755269.jpeg

Tápání je asi i společným rysem všech postav. Všichni jakoby rezignovali na boj se svým osudem. Možným řešením je buď apatie, anebo útěk, ať už prostřednictvím návykových látek, nebo definitivní fyzický.

Charles Burns si dal na svém díle doopravdy záležet. Brilantně zachází jak s textovou, tak s obrazovou složkou. Kresby jsou temné, stejně jako děj, ponurost prostředí je často podtrhována deštěm. Příběh je okořeněn zobrazením nočních můr a halucinací hlavních postav. Dalo by se tak říct, že celý komiks je dotažen k dokonalosti, menší mouchy bychom ale mohli najít ve vyobrazení ženských postav. Ne, že by nebyly pěkné - akorát jsou si až příliš podobné a na první pohled občas nevíte, o koho se jedná.

Komiksová kniha Černá díra je skutečně skvostem ve svém žánru. Dobré kresby, skvělá konstrukce děje a brilantní propojení obrazové a textové složky - zkrátka všechny atributy dobrého komiksu. Hororová jízda, kterou vytvořil Charles Burns musí podle mého názoru nadchnout nejen příznivce obrázkových příběhů.

autor: opí
Spustit audio