Míla Preslová - Za obzorem

2. březen 2009

Pokud se pohybujete v Karlíně a máte chvilku čas, určitě se zajděte podívat na fotografickou výstavu Míly Preslové Za obzorem. Ve staré zrekonstruované tovární hale ji pořádá Karlin Studios. Vstupné je dobrovolné a tak jediné co vás může limitovat je 8. březen - to je totiž poslední den, kdy bude výstava k vidění.

Už vás nebaví výstavy v renomovaných výstavních sálech? Máte chuť ochutnat umění v syrovém industriálním prostředí? Chcete slyšet, jak se rodí obrazy? Pokud ano, tak se určitě vydejte do Karlin Studios. Stará tovární hala plná fotek se srozumitelnou působivostí za to stojí.

00873733.jpeg

Strohé zdi, betonové sloupy, dřevěná podlaha, která vrže - to je výstavní sál. Na stěnách je zavěšeno 23 velko-formátových barevných fotografií. Společně s několika staršími pracemi tu najdete i její nejnovější fotky. Novým prvkem v tvorbě Míly Preslové je cyklus šesti fotek, které jsou ručně kolorovány a jsou tak mnohem expresivnější.

Vystavované fotografie jsou intimní a vypovídají o lidských každodenních problémech. Preslová se zabývá i tématem rodiny. To nalezneme například ve fotografii Za obzorem, která dala jméno celé výstavě. Posledním tématem, které se na výstavě vyskytuje je člověk a příroda. Jako modely Preslová často využívá sama sebe nebo členy své rodiny. Máte tak možnost vidět autorku v síti nebo jejího syna sedícího na kameni. POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Mílou Preslovou a kurátorkou Lenkou Lindauerovou

00875091.jpeg

Vystavované fotografie jsou jasné a srozumitelné. Návštěvník nemá problém s rozklíčováním jednotlivých sdělení, která jsou do fotek vložena. Díky tomu se na výstavu může zajít podívat úplný laik stejně jako nadšenec do umění.

Míla Preslová je absolventkou Akademie výtvarných umění v Praze a ve své tvorbě se věnuje výhradně fotografii. Patří mezi jednu z nejzajímavějších konceptuálních umělkyň u nás. Takže pokud si chcete užít výstavu Míly Preslové v syrovém industriálním prostředí - určitě zajděte do Karlin Studios.

autor: Lenka Poláková
Spustit audio