Red Meat v knižní podobě

22. září 2010

Postavičky z komiksu Maxe Cannona Red Meat vyvolávají smíšené pocity. Humor, který nezná zábrany, si získal svoje fanoušky, ale možná i ti se občas trochu zastydí. Red Meat u nás poprvé vychází knižně, vydává ho nakladatelství Albatros. Předmluvu k němu napsal Petr Čtvrtníček, který má s humorem bez hranic rozhodně zkušenosti.

Nedávno uspořádal Max Cannon celkem tři knížky svých krátkých, v počítači nakreslených příběhů Red Meat. První z nich u nás vydává Albatros v řadě pro dospělého čtenáře. V tomto svazku chybí jen pár ze známých Cannonových postav. Bizarní hrdinové na jednom trojpolíčku prožijí mikropříběh s nehoráznou pointou. Earl, Dan, Karen, taťka Ted Johnson a jeho syn, Reuben, trenér Nick, důchodce Wally, malý Sluggo, hubený Ken, znetvořený Steve, Jenda Citrón a detektiv Stacy na ploše bez pozadí a ve statických pózách definují svými drobnými děsivě směšnými činy celkový charakter knihy. Vytvářejí ho svým osobitým šarmem, perverzí, vulgaritou, totální nechutností nebo schopností děsit.

00898698.png

Nejznámější z "redmeatovských" postav - Earl - staticky civí ze stripů Maxe Cannona už dvacet let. Jeho vyšinutý obličej za tu dobu otiskly desítky nejrůznějších periodik. Kreslená postavička s výrazem vyvolávajícím úzkost se uchytila na internetu a stal se z ní kult. Některé z jeho podivných a perverzních výroků hrdě zdobí fanouškovská trička. I českým uživatelům internetu je komiks Red Meat a jeho nemilosrdný humor znám víc než dobře. Mnoho let ho překládá a v elektronické podobě publikuje František Fuka.

Překladatel knižní podoby Petr Onufer se popral s nelehkým úkolem správně přeložit dvojsmysly textu. Na rozdíl od Fuky si troufl i na slogany psané nad každým vypointovaným příběhem. Jeho český překlad těchto slovních hříček vyznívá nejednoznačně - přesně tak, jak má.

Cannon, který miluje horory a rád by se setkal s hlavou Abrahama Lincolna, bere inspiraci pro své postavy i z reality. Ted Johnson ("Říkejte si, co chcete, ale mně stačí dva litry teplé coly a vibrační křeslo a mám postaráno o zábavu na celý večer.") je údajně inspirován autorovým otcem (a nepřejte si vidět obrázky). Stejně jako všechny ostatní postavy vyvolává smích a pocit na zvracení zároveň.

Humor, který nemá zábrany snad vůči ničemu, se tedy usadil na internetu a stal se součástí virtuální reality. Pokud si přidáte autorův profil na Facebooku, bude na vás mezi vašimi přáteli civět Earlův šílený obličej. Podívejte se ale na oficiální stránky Red Meat a zjistíte, že virtuální realita není to, co by celému Cannonovu panoptikálnímu ansámblu zajistilo budoucnost. Za všechno může samozřejmě právě probíhající ekonomická krize a současná neochota deníků a týdeníků tisknout krátké komiksové příběhy. Může se tedy stát, že Earla nezabije jeho blíže nespecifikovaná psychická nemoc, ostatní postavy jejich debilita a ani nedoplatí na svoje vyšinuté chování. Možná půjdou k šípku spolu s automobilovým průmyslem a bonviván Max Cannon si bude muset najít seriózní job.

autor: Zuzana Musálková
Spustit audio