Bezchybný Šindelka

13. červen 2009
Liberatura

Za svou básnickou prvotinu Strychnin a jiné básně získal Marek Šindelka v roce 2006 Ortenovu cenu. Nyní se vydal i na pole prózy a výsledkem je román s názvem Chyba.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Nelegální obchod se vzácnými květinami, pronásledování po letištích a zapadlých uličkách půlky světa, brutální vraždy, tajemný nehmotný zabiják, který si "půjčuje" těla cizích lidí... Ne, opravdu se nejedná se o paperbackový thriller, který si koupíte na nádraží k ukrácení dlouhé jízdy. Román Chyba od Marka Šindelky je brilantně napsaný a promyšleně vystavěný text, který úspěšně boří zažité představy o tom, že dobrá kniha musí být zároveň tak trochu nudná.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Markem Šindelkou

Kryštof a Andrej, ústřední postavy příběhu, jsou přátelé z dětství, které spojuje kromě nešťastných rodinných zážitků i láska ke stejné ženě. Kryštof v sobě díky práci u podivínského starce náhodně objeví vášeň pro květiny, která se nakonec zvrtne a on se stane jejich vyhledávaným pašerákem. Andrej žije celkem spokojený manželský život na vesnici až do chvíle, než do něj po letech znovu zasáhne Kryštof. Třetí hlavní "postavou" knihy je záhadná rostlina, poslední existující exemplář svého druhu. Ta do příběhu vnáší nejen napínavé scény pronásledování, ale hlavně další, jakýsi nadčasový rozměr díky mýtům, kterými je její původ opředen. Dějové linky románu propojuje Marek Šindelka nečekaně a překvapivě a napíná čtenáře až do poslední stránky.

Šindelka si s gustem vyhrál s možnostmi prozaického vyprávění, naštěstí ale odolal pokušení formálních exhibic. Klasickou er-formu nenásilně střídá citacemi z kriminalistických spisů a z deníku vyšetřovatele Kryštofovy smrti; od dějových pasáží psaných až překvapivě nezúčastněným, úsporným stylem přechází Šindelka k snovým výjevům a veršům, klíčovou vypjatou scénu z letiště se nebojí proložit trapně povzbudivými klišé soutěžního moderátora.

00881723.jpeg

Čtenář podnikne spolu s hlavním hrdinou jeho cestu za květinovým svatým grálem a nakonec s ním dojde na totéž místo, odkud své vyprávění začal. S nejvzácnější květinou světa umírá Kryštof v poli bolševníků - nejhoršího plevele. Jeho přítel z dětství nakonec prožije život, jaký si Kryštof vysnil pro sebe.
A čtenář může odložit knížku s osvobozujícím pocitem katarze hodným antických dramat a středověkých legend.

Marek Šindelka: Chyba. Pistorius & Olšanská, Příbram 2008

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka