Maddalena Mauri: Výhradně osobní příběh

21. září 2010

Ve výstavě "Výhradně osobní příběh", prezentované Karlínskými Studii, představí Maddalena Mauri svůj vztah k vnímání svých krajin, do kterých projektuje svou současnost a vlastní obrazy, podobně jako tomu bylo u básníků XX století, kteří skrze svůj zrak viděli proces osídlení krajiny i jejich následné zmizení.

Sbírá hmotu: barevné tahy štětcem. Rozprostírá je na zeď a nechává je růst. Nepředstavuje výstavu s obrazy, definuje materiál; je to flexibilita znaku, která promlouvá o gestu, jež vystupuje vrstev. "Výhradně osobní příběh" se rozprostírá na zdech skrze radostné i tlumené reakce, protože z jejích obrazů vyzařuje melancholie, radost, láska i touha.

Podobně jako je tomu v deníku, je její umění důvěryhodné, ale také dramatické a plné prožitků, jako když náhle roztáhneme závěs a otevřeme průchod světlu, stínu, záblesku a rozbřesku. Její intervence nevytváří prostředí či enviroment, protože jejím cílem je zachytit hlubokou potřebu srovnání s prostorem. Prošlé a prozkoumané oblasti se vyznačují dalšími symbolickými znaky, které překračují geografické a kulturní hranice jejího domova: ať je to odpoledne v jižní Lutii (Maremma), region Tuscia, ve kterém umělkyně žije, či západ slunce v Praze, kde vytvoří své dílo. Bude zapotřebí číst mezi zrnky prachu, kde se materiál stává tématem operace, kdy využívá transformace k modifikaci pohledu. Tato cesta má svůj vlastní začátek a zkoumá již existující způsoby a zároveň konstruuje další, tak jako ve všech osobních příbězích ti, kteří dorazí hnáni vlastním větrem, jakoby zadrženi ve fázi REM, jinak nazývané paradoxním snem.

Zde se dostáváme k jádru věci: Maddalena svou performancí zastírá temporální element daného momentu, opravdovou křehkost života a věcí. Výsledkem je hmota, jejíž základní obraz bude zaměněn v čase za další obraz; zbude tak jen stín krajiny, který později s vánkem zmizí a stane se pouhou alchymickou transformací.
Antonio Arévalo (kurátor)

00968199.jpeg

Výstavu Maddalena Mauri: Výhradně osobní příběh můžete navštívit od 6. do 30. srpna v prostorách Karlin Studios.

autor: Press kit
Spustit audio