Rabi Löw se vrátil na Hrad

7. září 2009

Praha si letos připomíná 400 let od úmrtí významného židovského myslitele a pedagoga Rabiho Löwa. Život i dílo této výjimečné osobnosti dokumentuje souborná výstava, kterou najdete až do 8. listopadu v Císařské konírně Pražské hradu. Rabi Löw je neustále spojován především s bájným Golemem, jeho význam ale právě legendu o stvoření Golema rozhodně přesahuje.

Život Rabiho Löwa je neustále předmětem zájmu badatelů po celém světě. Zdá se ale, že o místě jeho narození panuje shoda. V polské Poznani se nejen narodil, ale taky studoval na rabínských školách. Své duchovní působení potom směřoval nejen do Polska, ale taky do Čech.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s ředitelem Židovského muzea Leo Pavlátem

Dá se totiž říct, že Rabi Löw byl takovým učitelem židovského národa, právě jeho pedagogická činnost se nedá opominout.
Rabi Löw byl aktivní nejen v duchovním životě, ale i v tom společenském. V době jeho působení byla židovská komunita na okolním světě nezávislá a měla svoji vlastní samosprávu se dvěma představiteli, duchovním vůdcem a tím politickým. Jak vysvětluje Leo Pavlát, právě Rabi Löw byl tím, kdo chtěl tohle změnit.

00791235.jpeg

Výstava v Císařské konírně Pražského hradu mapuje nejen intelektuální význam Rabiho Löwa, jeho pedagogickou činnost, ale taky životní pouť a ta je spojená právě s Prahou. První manželka budoucího vrchního pražského rabína totiž byla z Prahy a on tu tak ve čtyřicátých letech 16. století pobýval s ní i s dvěma dětmi. Po její smrti v roce 1595 se pak natrvalo v Praze usadil a rok na to byl zvolen vrchním rabínem. Jak říká Leo Pavlát, Rabi Löw se setkal i s císařem Rudolfem II.

Rozhodně to ale neznamená, že by v rudolfínské době dosáhli židovští občané Prahy výrazně rovnoprávnějšího postavení. I Rabi Löw, jak bylo v té době zvykem, skončil kvůli svému židovství ve vězení a to na základě falešného obvinění, které se neprokázalo. Jak dodává Leo Pavlát, ona pověstná náklonnost Rudolfa II. k židovským poddaným plyne spíš z jeho touhy o rozšiřování obzorů.

00791238.jpeg

Do pražské židovské historie můžete prostřednictvím výstavy v Císařské konírně Pražského hradu proniknout i vy. Osobnost Rabiho Löwa a jeho život tam představuje přes dvě stě sbírkových předmětů.

autor: Susana
Spustit audio