Tomáš Hibi Matějíček (1978 - 2009)

21. září 2010

"Fotograf, estét a kavárenský povaleč", tak se viděl jeden z našich nejlepších komiksových publicistů a neúnavný propagátor komiksu u nás, Tomáš Hibi Matějíček. Žádný povaleč to ale rozhodně nebyl. Vždyť byl hlavním organizátorem KomiksFEST!u, který sem už čtvrtým rokem vozí největší hvězdy komiksu.

I díky němu se tu představil v roce 2006 Bryan Talbot, v roce 2007 David B., v roce 2008 Lewis Trondheim a letos také Max Andersson. Charles Burns, o kterém jsem s Hibim mluvil ještě v srpnu, nakonec odřekl.

Nedlouho předtím, než se Hibi o své zhoubné nemoci dozvěděl, se mu podařilo zorganizovat komiksovou sekci na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde uvedl několik zásadních komiksových snímků a dal prostor nadějným českým komiksovým výtvarníkům - měli výstavy na různých místech po celém městě. O jejich propagaci se zasadil i založením občanského sdružení na podporu komiksu Seqence, které pořádalo nejrůznější komiksově-osvětové akce a vydalo dvě knihy. Sám Hibi byl autorem scénáře O (ne)mrtvých jen dobré, podle něhož nakreslilo na workshopu při comiCZconu v roce 2004 svůj komiks několik českých výtvarníků. Spolu s kreslířem Karlem Jerie vytvořil v roce 2007 komiks Šifra mistra Hanky, v němž se po vzoru Dana Browna pokusil zpopularizovat kauzu rukopisů královédvorského a zelenohorského.

01016274.jpeg

Hibi se nikdy nemíchal do třenic mezi fanoušky angloamerického komiksu (zastupovaného dlouho webem Comx.cz) a přívržence komiksů evropských (ty sledoval web komiks.cz). A to přesto, že na druhém jmenovaném webu dlouho působil jako redaktor a hlavní editor. Když jsem ho v srpnu potkal naposled, byl to pořád ten urostlý, dohola ostříhaný mladík (dlouho nosil krátký copánek na temeni), připomínal spíše sportovce než čtenáře komiksů. Když jsem s ním o pár dní později naposled mluvil po telefonu, zněl jeho hlas smutně a unaveně. Přesto byl jako vždy ochotný a na nic nestěžoval.
Budeš chybět nám i komiksu, Hibi...

01016272.jpeg
autor: theo_phil
Spustit audio