Gypsy Spirit ocení pomoc romské komunitě

30. listopad 2009

Letos poprvé budou v Praze vyhlášeny ceny Gypsy Spirit. Projekt, za kterým stojí ministerstvo pro lidská práva, se po vzoru našich slovenských sousedů zabývá oceněním lidí nebo organizací, které se zasloužily o zlepšení života romské komunity.

Projekt Gypsy Spirit není žádná novinka. Nápad vznikl na Slovensku a snaží se podpořit aktivní snahu všech, kdo se podílejí na zlepšení situace Romů. Českou alternativu projektu Gypsy Spirit u nás zaštítilo Ministerstvo pro lidská práva a od června se připravovala jeho realizace. Vedoucí projektu se stala mluvčí úřadu Lejla Abbasová, která vysvětluje, na koho se nominace na ceny Gypsy Spirit zaměřují.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Lejlou Abbasovou uvnitř příspěvku

V čele odborné poroty, která bude vybírat adepty na ocenění Gypsy Spirit, usedne Václav Havel, po jeho boku pak eurokomisař Vladimír Špidla, Andřej Mirga, poradce pro záležitosti Romů a Sintů při OBSE a taky současná poslankyně Národné rady Slovenské republiky Magda Vášáryová, která stála u zrodu Gypsy Spirit na Slovensku.

01046151.png

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s výkonnou ředitelkou o.s. Český západ Mgr. Janou Kosovou z Odpolední session. Občanské sdružení získalo historicky první ocenění projektu Gypsy Spirit v kategorii nevládní organizace.

Mezi nominovanými se objevila například organizace Romea, jako asi jediná platforma u nás, která dlouhodobě informuje o situaci romské menšiny. Nebo taky IQ Roma servis, který poskytuje bezplatné, sociální a právní poradenství a má speciální značku, etnik friendly. Ta poukazuje na dobré firmy a zaměstnavatele, kteří se snaží zaměstnávat Romy. Mezi navrženými kandidáty se ale ocitly i menší organizace s lokální působností.

Na cenu Gypsy Spirit může být nominován prakticky kdokoliv, kdo splňuje základní kritéria, tedy aktivně se podílí na projektech, které jsou reálnou pomocí pro romskou komunitu Projekt vyvrcholí slavnostním vyhlášením vítězů v úterý večer v centru Pražská křižovatka a živě ho bude přenášet Český rozhlas.

Do dalšího ročníku se můžete zapojit i vy, více informací najdete na webu www.gypsyspirit.eu.

autor: Susana
Spustit audio