Postmortální galerie F43 nabízí procházkuTemným lesem

14. leden 2010

V neděli odpoledne postávala před jedním z urnových hrobů na Olšanských hřbitovech větší skupina mladých lidí. Nepřišli se ale s někým rozloučit nebo zavzpomínat. Byli to návštěvníci třetí vernisáže relativně nové, nenápadné a nečekané galerie jménem F43. Více o galerii, a aktuální výstavě Temný les, se dozvíte v reportáži Veroniky Mayerové.

V jednom ze sedmnácti tisíc urnových hrobů na Olšanských hřbitovech je nová miniaturní galerie F43. Začala původně jednorázovým školním projektem Japonky Yumiko, která studuje na pražské Umprum. Nápad vystavit umění v proskleném prostoru pro urnu zaujal Lukáše Berbericha. Specifičnost daného místa podle něj vybízí k nezvyklým formám práce a pro umělce znamená zvláštní výzvu. Pietní atmosféra Olšanského hřbitova a jeho kouzlo dává podnět k nezvyklým úvahám, tvůrčím podnětům i zamyšlením. S touto představou začali Lukáš Berberich s Yumiko Ono v boxu F43 pořádat výstavy. Zajímalo mě, jak správa Olšanských hřbitovů na tento nápad reagovala.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor uvnitř příspěvku

Temný Les Alexeye Klyuykova a Vasila Artamonova bude na Olšanských hřbitovech vystaven do konce ledna. Galerii F43 najdete v nenápadném boxu jednoho z kolumbárií u zdi hřbitova, která přiléhá k ulici Jana Želivského.

autor: nikamay
Spustit audio