Zvrhlé umění současnosti

14. květen 2010

„Jste nechutný, tohle není umění, tohle je nechutný a hnusný,“ oznamuje jeden z mnoha textů psaný švabachem na malém plátně. „Hloupý a chudý. Styďte se,“ pokračují nápisy švabachem na jednotlivých obrazech. Všechny směřují ke dvěma fotografiím, kde Ondřej Brody coby führer s knírem z ochlupení Kristofera Paetaua poulí oči z jeho ohanbí. Na druhé fotografii si umělci vyměnili pozice. Pro oba to mimo jiné byla první zkušenost s homosexuálním orálním stykem. Obé foceno Markem Therem.

Výstava Degenerate art by Ondřej Brody and Kristofer Paetau, photo by Mark Ther odkazuje k nacistickému termínu zvrhlého umění. Svou čistotou, okázalostí i hudebním doprovodem. V syrovém prostoru Karlín Studios se neobyčejně vyjímá rudý koberec s obrazy popsanými reakcemi na dvě zmíněné fotografie a doprovodná hudba Johanna Sebastiana Bacha. Obrazy s reakcemi veřejnosti si umělci nechali na zakázku vytvořit v Číně, kde byly anglicky zaslané reakce přepsány.
Poslechněte si krátký rozhovor s Ondřejem Brodym, Markem Therem a Kristoferem Paetauem.

Kristofer Paetau začal s Ondřejem Brodym spolupracovat v roce 2004. Brody–Paetau je od té doby známá konceptuálně neodadaistická dvojice. Proslavili se zejména koberci z mrtvých psů, ve kterých Ondřej Brody pokračuje. Jeho záhrobní zvířecí předložky jsou umístěny v dlouhodobé expozici v galerii U Zlatého prstenu na výstavě Po sametu.

Brody a Paetau kromě jiných, lehce provokativních hrátek olizovali zadek jednomu kurátorovi, kterého násilně připoutali ke sloupu, stáhli kalhoty a vykonali anilingus. Ondřej Brody je známý i kálením ve Veletržním paláci, kterého se zúčastnil společně s uměleckou skupinou Rafani v roce 2004.

Výstava Degenerate art je konceptuálním skvostem. Ondřej Brody, Kristofer Paetau a Mark Ther jen dokazují, že patří mezi světovou uměleckou špičku, s provokací i bez ní. Boření všeobecných tabu coby umělecká potřeba a způsob vyjádření očividně oslovuje společnost i v jednadvacátém století.

Více informací na www.brodypaetau.com

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio