David Böhm a Jiří Franta: Skoro nic není úplně

18. červen 2010

David Böhm s Jiřím Frantou jsou známí čeští kreslíři. V letošním roce jsou již podruhé nominováni na Cenu Jindřicha Chalupeckého a prezentují se zejména různými projekty využívajícími kresbu jako nástroj k vytvoření uměleckého díla. Nejde ani tak o to, jak závěrečná kresba vypadá, ale o samotný proces, z čehož vychází i název výstavy – Skoro nic není úplně.

V otevřené hale Karlin Studios výtvarníci nainstalovali promítací zařízení na strop a návštěvník výstavy díky krátkým dokumentům zobrazovaným na podlahu jde přímo po stopách jejich tvorby.
Jako Henri Matisse maloval pomocí dlouhé tyče, i jedno z videí představuje kresbu ze vzdálenosti šesti metrů od papíru. Jiří Franta kreslí tyčí Henryho Mantise, jak kreslí tyčí. Na dalším dva motorkáři vytváří kresbu podle předlohy koly motorek, pak Böhm s Frantou kreslí z ulice pomocí tyče ve druhém patře domu, aniž by viděli, co vytváří. Vynálezce speciálně vyrobeného ovladatelného balonku vytváří další kresbu se štětcem přivázaným na přístroji a Jiří Franta šrafuje pokoj provázkem a vykresluje do sněhu postavičku sněhem roztopeným.

Geniálně zacyklenou výstavu rozčísl bagr. Vjel doprostřed haly a na čelní stěnu nakreslil zručný bagrista štětkou přilepenou k lžíci stojícího panáčka.

Výstava Skoro nic není úplně je naprosto absurdní a banální. Zároveň ale velmi bravurní a profesionální. Je vtipná a velmi nápaditá. Jiří Franta a David Böhm jsou po této výstavě právem nominováni na neprestižnější výtvarnou cenu u nás.

Hosty Odpolední session byli autoři výstavy Skoro nic není úplně v Karlin Studios David Böhm a Jiří Franta. O transformacích jejich kreseb nejrůznějšími postupy (velkoplošná kresba driftingem motorkami, kresba na dlouhé tyči nebo horkou vodou do sněhu) a konceptu jejich práce jsme mluvili v odpoledním vysílání 14. června 2010.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio