Jan Křesadlo: mimořádný outsider české kultury

13. srpen 2010

Před patnácti lety (13. srpna 1995) zemřel v britském Colchesteru Jan Křesadlo, výjimečný zjev mezi českými (nejen) spisovateli. Křesadlo, vlastním jménem Václav Jaroslav Karel Pinkava, byl zcela mimořádně a všestranně nadaným člověkem. Jeho osobnost vám připomene Robert Candra.

Jan Křesadlo bývá označován jako polyhistor, tedy univerzálně talentovaný jedinec vynikající v mnoha nejrůznějších oborech. Křesadlo byl básník, prozaik, skladatel duchovní hudby, zpěvák, sbormistr, malíř, kreslíř, karikaturista, matematický logik, filosof, psycholog, sexuolog, přírodovědec a astrolog. Perfektně ovládal řadu jazyků a navíc trpěl hypermnézií - nadměrnou schopností pamatovat si a reprodukovat. Snad kvůli tomuto přetlaku měl sklon vytvářet si bizarní pseudonymické postavy, například Kamil Troud nebo Ferdinand Lučovický z Lučovic a na Suchým dole.

Křesadlo se narodil jako Václav Pinkava v rodině továrníka a majitele velkoobchodu se sklem v Praze, jeho matka pocházela z drobné italské šlechty. Za války byl vyloučen z gymnázia pro zesměšňování hodiny němčiny. Po válce byl přijat zpět a stal se nejlepším studentem starořečtiny ve škole. Koncem čtyřicátých let byl vyloučen z Filosofické fakulty jako třídní nepřítel. Aby komunisté donutili jeho otce prodat firmu, obvinili Václava z přípravy ozbrojeného povstání proti republice, za což mu hrozila smrt, ale nakonec byl absurdního obvinění zproštěn. Na fakultu ho vzali znovu, po jejím absolvování pracoval na ambulanci pro sexuologické deviace U Apolináře, jako psycholog na psychiatrické klinice a vědecký pracovník na katedře psychiatrie. Po srpnové invazi v roce 1968 emigroval s rodinou do Velké Británie, kde založil a vedl krajské psychologické oddělení psychiatrické léčebny v Colchesteru. Objevil třídu vícehodnotových logických kalkulů, známých jako Pinkavovy logiky, přednášel na mezinárodních matematických konferencích. Do vlasti se poprvé vrátil až po listopadu 1989. V roce 1995, který si předpověděl ve vlastním horoskopu, zemřel na zhoubný nádor.

02118315.jpeg

Pinkavovou literární prvotinou, pro níž si zvolil právě pseudonym Jan Křesadlo, byl román Mrchopěvci napsaný v roce 1980 a vydaný o čtyři roky později u Škvoreckého 68 Publishers v Torontu. Za něj obdržel Cenu Egona Hostovského. Jeho romány a novely jako Skrytý život Cypriána Belvy, Fuga Trium, Kravex5 nebo Obětina jsou těžko zařaditelná, postmoderní sarkastická podobenství, mixující nejrůznější postupy a žánry a pohrávající si s mnoha jazyky a komunikačními kódy. Křesadlův styl charakterizuje ironický odstup a využívání rozsáhlého a všestranného vzdělání. Erotické až pornografické motivy bývají podávány v mravoučném kontextu, který odkazuje na Křesadlovu inspiraci katolicismem. On sám se nicméně považoval hlavně za básníka a za svůj opus magnum pokládal starořeckou epickou sci-fi Hvězdoplavba, zřejmě nejmonumentálnější dvojjazyčnou báseň české literatury.

02118314.jpeg

Více se o Janu Křesadlovi dozvíte na kresadlo.cz nebo na FCBK věnovanému jeho dílu.

autor: Robert Candra
Spustit audio