NYC střední generace ve Futuře

9. září 2010

Centrum pro současné umění Futura uspořádalo výstavu šesti newyorských umělců střední generace. Výtvarníci měsíc tvořili na zámku v Třebešicích u Čáslavi a práce vystavili pod názvem NY/Praha 6. Celou exhibici vám blíže představí naše redaktorka Barbora Sedláčková.

Futura pořádá rezidenční pobyty jak v New Yorku, tak v České republice. I díky tomu mohla přivést Newyorčany sem a nechat je tvořit na zámku v Třebešicích, který pod Futuru spadá. Většina vystavených prací vznikla právě tam. A je to na nich vidět.
Instalace a fotografie tíhnou ke stylizaci 90. let a kromě toho, že divák ztratí iluze o současném umění New Yorku, není výstava vlastně nijak přínosná. Nic neříká a ilustruje jen rozporuplný pocit kombinace nadšení a šoku z prostředí středoevropské vesnice. Při deziluzích je ale nutné vnímat, že do Futury přijel malý vzorek různě úspěšných umělců, který není úplně reprezentativní.

Kurátor výstavy, Omar Lopez - Chahoud, Kubánec žijící v New Yorku, umělce na rezidenturu (potažmo výstavu) sám vybíral. A podle čeho? Poslechněte si rozhovor, kde hovoří i umělkyně Katie Holten.

Z výstavy stojí za zmínku pouze tvorba Katie Holten. Newyorkská výtvarnice pocházející z Irska v Třebešicích vytvořila konceptuální instalaci pokoje. Na stůl položila různé předměty, na zeď pověsila mapu a kresby na novinovém papíře, přimontovala polici, na kterou dala české knihy, jako je Lovecké střelectví, Neviditelné divy života, Radikální řez či Zařizujeme byt. A vznikla tak milá a vlastně i docela vtipná instalace pánského pokoje.

02136935.jpeg

Nejkontroverznější složkou výstavy je část s názvem Video NY, kdy kurátor společně s umělci vybral snímky šestnácti newyorských videoartistů a přivezl je do Futury. Jedná se o afektovaná vyprávění příběhů telenovel, reklamní soft-porno prostřihy připomínající právě 90. léta, ale můžete zde vidět i dobré animace.

Výstava ilustruje to, co dokáží zámořští umělci vytvořit za tři týdny v prostředí českého venkova, i to, jak může vypadat současný videoart Velkého jablka. Můžete to sami posoudit do 30. října 2010.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio