37. LFŠ Uherské Hradiště: Severský kovboj Aki a velký Emír

8. duben 2011

Od 22. do 31. července letos potrvá Letní filmová škola v Uherském Hradišti – jedna z nejoblíbenějších tuzemských akcí prázdninových měsíců. Na první tiskové konferenci už organizátoři odhalili několik velkých jmen filmového světa, která se na letošní 37. ročník dostaví.

Program 37. ročníku Letní filmové školy sestává opět z šesti pravidelných sekcí, které rovnoměrně pokrývají zaměření programu LFŠ (Fokus, Inventura, Spektrum, Visegradský horizont, Zvláštní uvedení, AČFK uvádí). Tradiční součástí programu jsou také související masterclass hlavních hostů LFŠ, z nichž někteří obdrží také Výroční cenu AČFK.
Témata LFŠ 2011 zahrnují aktuální výročí (11. září a hrozba terorismu, výročí narození Gustava Machatého a Krzysztofa Kieślowského), ostatní cykly připomínají neprávem opomíjené kinematografie (Rumunsko), režiséry (Robert Sedláček, Andrei Ujica), případně splácejí dluh v podobě zásadních retrospektiv (tradice kvality, Billy Wilder, Ernest Lubitsch).

O pozvaných tvůrcích i jednotlivých tematických blocích si s dramaturgem Janem Jílkem povídal náš redaktor Aleš Stuchlý.


Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.