Urban na houbách není nejlepší recept

4. květen 2011

Záhadná femme fatal. Podivínské figury. Lůzr shodou náhod vtažený do hry, ve které jde o více než život. Tajemný předmět, po němž baží hned několik osob. Oblíbené motivy Miloše Urbana se objevují i v jeho, zatím posledním, románu Boletus Arcanus.

Onou ceněnou komoditou je tentokrát vzácný hřib - droga se skvělými účinky a nedozírnými následky. Tajemná houba dokáže měnit zevnějšek podle přání, hojit zranění, omlazovat, ale i zdokonalovat intelekt. Při nadměrném užívání ovšem můžete zaplatit daň v podobě rozežrání těla cizopasnými houbami, nemluvě o společenských následcích, které její účinky přináší.

Dá se říct, že kouzlo nejlepších Urbanových knih spočívá v čerpání z historických reálií. Ať už se jednalo o vesnický folklór v Hastrmanovi, tajemství pražských svatostánků v Sedmikostelí nebo asanaci židovského ghetta v knize Lord Mord. Pokud se Miloš Urban pustil do ryze „současného" děje, většinou byl konečný výsledek veskrze vachrlatý. Bohužel i aktuální román Boletus Arcanus se místy kvalitou nebezpečně blíží nevydařené novele Paměti poslance parlamentu.

I když se Urban nikterak netají tím, že čerpá z takzvaně nízkých žánrů, jakým je například britský gotický román, často dokázal díky svému vypravěčskému talentu a bohatému uplatnění historických faktů napsat strhující příběh. Právě absence většího přesahu škodí aktuálnímu románu nejvíce. Boletus Arcanus totiž zůstává pouze houbařským thrillerem z českého prostředí okořeněným pro autora typickými mysteriózními obrazy. Příznivci Miloše Urbana si jistě budou libovat při představě černě oděné ženy, která prochází lesem na podpatkách a v ruce svírá revolver.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Lord Mord - béčkový horor z pražského Židovského města

Když už jsem zmínil pamflet Paměti poslance parlamentu z roku 2002, ke škodě autora se i v posledním románu Miloš Urban pouští do jakéhosi polovičatého glosování aktuální politické situace. I přes změněná jména se čtenář jistě dovtípí, že v knize vystupují Jiří Paroubek, Radek John či samotná hlava státu. Urban ale po letech opět prokazuje, že není nijak zručným satirikem, a tak epizoda, kdy český prezident vězní hlavního hrdinu na zámku v Lánech působí v tomto směru spíše tragikomicky a podobně prázdně vyznívá i vyjednávání bývalého ministra vnitra se suitou blonďatých poslankyň za zády. Na druhou stranu aspoň lehký úsměv přivodí zmínka o tom, že si nejvyšší představitel českého státu nechal pod vlivem drogy narůst dámské poprsí.

00844401.jpeg

Z románu Boletus Arcanus mi asi v hlavě uvízne scéna znovuzrození spící ženy z kmene stromu, apokalyptická vize Prahy poté, co její obyvatelé podlehli tajemným účinkům vzácného hřibu nebo tělo mladé ženy rozežrané houbami na večírku české elity. Pak mi zbývá už jen doufat, že se Miloš Urban opět nechá inspirovat geniem loci některé z českých památek. A v neposlední řadě se budu snažit z hlavy vypudit všechny představy, které mě napadají ve spojitosti s faktem, že se autor už ve druhém románu za sebou zabývá návykovými látkami.

Urban, Miloš: Boletus Arcanus, Argo, Praha 2011, 306 str.

autor: opí
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.