Sin City 6: Collectors only!

11. říjen 2011

Vydavatelství Comics Centrum pokračuje v cyklu druhých českých vydání rozebrané série Sin City Franka Millera, která opatřuje novými překlady a přebalem. Tentokrát došla řada na knihu s číslem 6 a podtitulem Chlast, děvky a bouchačky.

Po pátém dílu millerovské série Sin City, tedy břitkém krváku Rodinný hodnoty, se ve druhém, upraveném vydání znovu ocitá na tuzemských pultech i další dosud vyprodané pokračování s názvem Chlast, děvky a bouchačky. Novým překladem, který by se měl víc držet původních textů, ho opatřil Václav Dort a kromě titulní strany tradičně odlišné od prvního českého vydání je druhé rozšířeno i o několikastránkovou galerii.

Chlast, děvky a bouchačky (v originále se zvučnou aliterací Booze, Broads and Bullets) se zbytku série o Městě hříchu výrazně vymyká - jde totiž o soubor celkem jedenácti samostatných komiksových povídek, které Frank Miller vytvořil během devadesátých let a které už byly otištěny v rámci jiných sešitů. Povídky v drtivé většině zapadají do noirového mikrokosmu Sin City, jsou plné starých známých (jako mentálně narušený hromotluk Marv, nihilistický zabiják Dwight, prostitutky ze Starého města a další) a dodatečně propojují jeho jednotlivé části: některé situace se zjevně prolínají s předchozími historkami z Drsnýho sbohem (SC #1) nebo Toho žlutýho parchanta (SC #4). Setkáme se tu i se scénami, které se dostaly do filmové adaptace Sin City.

02452839.png

Jednotlivé příběhy se pohybují v rozmezí od víc než dvacetistránkových regulérních povídek po třeba jen třístránkové miniatury. Jejich úroveň v rámci celku bohužel povážlivě kolísá. Miller je schopnějším vypravěčem na větší ploše, kde může víc rozehrát zápletku, akci i působivěji vygradovat vizuál. Kraťoučké dějové střípky mu většinou nedovolují přiblížit čtenáři motivaci jednání postav nebo kontext příběhu, takže zůstávají pouze izolovanými torzy či fragmenty; celkový dojem z knížky se víc než vyvážené kolekci blíží přehlídce rozpracovaných nápadů.

Ne že by žádný z příběhů nestál za přečtení, prakticky beztextová Tichá noc dokazuje narativní sílu Millerových celostránkových kreseb mistrně si pohrávajících s kontrasty černobílých ploch, výtvarně mimořádně vydařená je i expresivně laděná Blbě zahnout. Na druhé straně do sbírky hrubě nezapadají podprůměrné Krysy, které se vymykají nadsazené drsné poetice Města hříchu svým tématem holocaustu i „strojopisným" letteringem a jejichž slaboduchý náznak děje by obstál snad v nějakém amatérském fanzinu, ne však v knize komiksové hvězdy formátu Franka Millera.

02452860.png

Verdikt nad šestým dílem série v novém kabátě je poměrně jednoduchý: pouze pro sběratele. Chápu, že nikdo nechce mít v knihovně mezi Rodinnejma hodnotama a Pekelnou jízdou prázdné místo, nicméně běžného čtenáře tahle kolekce nikam neposune, možná ho svou rozháraností i poněkud rozladí. O to víc se těším na shledanou v pekle - respektive v jeho druhém českém vydání.

autor: Robert Candra
Spustit audio