Vizuální jam session Davida LaChapella

7. prosinec 2011

V Galerii Rudolfinum máte možnost vidět výjimečnou výstavu jednoho z nejvýraznějších fotografů posledních let – amerického umělce Davida LaChapella. Expozice s názvem Tak pravil LaChapelle je souhrnnou retrospektivou jeho tvorby od raných a málo vystavovaných prací z 80. let až po nejdůležitější aktuální díla, na která je pochopitelně kladen důraz.

„Během všech mých tvůrčích etap mi vždy šlo o to diváka zaujmout, oslovit ho, navázat s ním spojení, ať už na mé snímky narazí kdekoli. Spojení, sdělování myšlenek, pocitů, posedlostí, snů a vizí. Tyto snímky vznikaly převážně intuitivně – nápady jsem realizoval se spolupracovníky, s nimiž jsem sdílel společné živé, pulzující vědomí. Jako hudebníci improvizující na jakési „vizuální jam session" a snažící se dosáhnout obrazové harmonie, která - doufejme - diváka zasáhne jako hudba.“ To říká americký fotograf David LaChapelle v katalogu ke své pražské retrospektivě, která má mezi jeho dosavadními výstavami výjimečné postavení. Reprezentativní výběr totiž mapuje všechny důležité etapy jeho tvorby, včetně raných fotografií a skic.

Poslechněte si rozhovor s ředitelem Galerie Rudolfinum Petrem Nedomou uvnitř pozvánky!

02502170.jpeg

LaChapellova umělecká dráha prošla poměrně zajímavým vývojem. V 80. letech vystavoval v New Yorku své fotografie, v nichž hrálo hlavní roli lidské tělo a vypjatá emocionalita, poté pracoval řadu let pro módní a lifestylové časopisy. Přestože portrét od LaChapella byl ve své době v podstatě otázkou prestiže pro každou celebritu, ani v tomto období fotograf nerezignoval na tvorbu konceptuálně vyhrocených děl, kterými zároveň zpochybňoval samotné společenské struktury, jež jim daly vzniknout.

V roce 2006 se David LaChapelle uchýlil do ústraní a v chatě uprostřed deštného pralesa bilancoval svůj dosavadní život i tvorbu. Výsledkem bylo, že téměř opustil svět reklamy a módy a začal se znovu plně věnovat volné fotografii. Z této tvůrčí etapy najdete na výstavě třeba monumentální díla Potopa nebo Prám iluzí běsnící ku pravdě.

02502168.jpeg

„Je mou nejupřímnější nadějí, že při prohlížení těchto snímků divák zažije okamžiky poznání, pochopení a společně sdílené krásy; právě souznění s vizuálnem nás propojuje. Žádám jen otevřené srdce a otevřenou mysl." Tak pravil LaChapelle, Galerie Rudolfinum, Praha, do 26. 2. 2012.

autor: Robert Candra
Spustit audio