Agnieszka Holland: Mám jiný vkus než Tarantino

4. březen 2014

S režisérkou a scenáristkou Agnieszkou Holland jsme si povídali o její nové třídílné minisérii Hořící keř, kterou natočila spolu s dcerou Kasiou pro HBO. Příběh Jana Palacha a hlavně události pražského jara a nastupující normalizace se dotknul i jejího osobního života, když studovala v 60. letech na FAMU.

O svých zkušenostech s totalitní krutostí a mentalitou, která ji přivedla dokonce i do vězení, hovoří s dechberoucí moudrostí a poučeným nadhledem.

Co je pro ni důležité ve filmu, jací lidé a které příběhy ji zajímají, jak se pracuje s hercem a že jsou herci na celém světě vlastně stejní, vypráví se zkušeností úspěšné režisérky, která si váží lidí z oboru i mimo něj bez ohledu na to, odkud pocházejí.

O podstatě životních hodnot, odlišných mindrácích Poláků a Čechů, ale i o tvůrčí svobodě, rozdílu mezi filmem a soudobou televizní tvorbou a také o tom, že Quentin Tarantino prostě umí, rozprávěl s mimořádnou osobností světové kinematografie Daniel Řehák z filmově-kritického magazínu Čelisti.

autor: Daniel Řehák
Spustit audio