Další rok Projektu 100: O lásce a vášni

17. leden 2011

Aktuální ročník Projektu 100 má bezpochyby atraktivní téma: tmelem letošní selekce jsou totiž láska a vášeň v rozmanitých podobách - od romantického vzplanutí přes absenci milostného citu až po různé odstíny lásky spasitelské, ochranitelské, falešné i spirituální.

Díla klasiků světové kinematografie - Gustava Machatého, Pierra Étaixe, Andrzeje Wajdy a Mikea Leigha - tu doplňují snímky dvou nadějí evropské kinematografie, Boryse Lankosze a Dagura Káriho.

Jak je patrné ze skromného počtu šesti titulů, Projekt 100 stejně jako mnohé další kulturní akce zasáhly důsledky finanční krize. Záměry organizátora byly v počátcích příprav rozhodně jiné, 17. ročník Projektu 100 měl dokonce otevírat novou éru české kinematografie, mezi skvosty měla čnít digitální a restaurovaná kopie Jasného Všech dobrých rodáků. Tak tomu sice není, ale to neznamená, že by nebylo z čeho vybírat.

Erotikon Gustava Machatého z roku 1929, je asi nejdůležitějším českým filmem němé éry a v některých kinech bude navíc projekce tohoto snímku obohacena o živý hudební doprovod. Kromě toho uvidí návštěvníci Projektu 100 snímek Velká láska (1969) komika a režiséra Pierra Étaixe. Komedie tohoto francouzského outsidera, pojednávající o plachém dobyvateli, který si užívá nevěru jen ve svých snech, je melancholickou klauniádou inspirovanou dílem Jacquese Tatiho a Luise Buńuela.

02217608.jpeg

Kompletní program Projektu 100 představil v Odpolední session umělecký ředitel Asociace českých filmových klubů Pavel Bednařík.

Festival zahájí nejúspěšnější polský film poslední doby, tragikomedie Druhá strana mince, o životě v tuhém socialismu 50. let, což je téma českému divákovi poměrně blízké. Polsko bude reprezentovat i nestor Andrzej Wajda, který po historické fresce Katyň natočil komorní až lyrický film Puškvorec, jehož dominantním tématem je smrt. Host loňské LFŠ, islandský režisér Dagura Kári je pak zastoupen svým dosud nejvstřícnějším snímkem Dobré srdce.

Největším tahákem bude jistě kritikou vysoce ceněný snímek Další rok britského antropologa s kamerou Mikea Leigha. Film, který je pohledem do jedné domácnosti během čtvera ročních období, má všechny kvality autorových nejlepších filmů včetně rozvážného tempa, melancholické atmosféry, chytrého příběhu a výtečných hereckých výkonů.

02227551.jpeg

Projekt 100, který na prahu své „dospělosti" stojí před otázkou, jakým směrem by se měl dále vydat, vstupuje do českých a moravských kin 13. ledna 2011 a potrvá až do 31. května. Postupně projde Prahou, Brnem, Ostravou, Plzní, Olomoucí, Zlínem a desítkami dalších měst v celé České republice. Jak vidno, i nadále jde o akci, jíž ocení především ti diváci, kteří nemají čas nebo chuť jezdit na filmové přehlídky na různých místech republiky. Projekt 100 prostě přijede za nimi.

Spustit audio