Divoši Lucie Lomové

5. červenec 2011

Lucie Lomová vystudovala divadelní dramaturgii na pražské DAMU. Její životní náplní ale odjakživa bylo kreslení a ještě během studií začala publikovat kreslené vtipy.

Později také ilustrovala časopisy a knížky a navrhovala knižní obálky. Mezi lety 1990 a 1999 tvořila Lomová komiksový příběh Anča a Pepík, který se objevoval na stránkách časopisu Čtyřlístek. V posledních letech se ale Lucie Lomová věnuje spíš komiksům pro dospělé. V roce 2006 se Lucie Lomová prosadila i v zahraničí – ve Francii jí vyšel kreslený román Anna en cavale. Česká verze s názvem Anna chce skočit se k českým čtenářům a čtenářkám dostala v roce 2008. Komiks, který se dočkal také polské verze, získal prestižní komiksové ocenění Muriel a Zlatou stuhu. Zatím poslední román Divoši se pod rukama Lucie Lomové rodil téměř tři roky a autorka jej dokončila v únoru letošního roku, k rukám čtenářů a čtenářek se komiks Divoši dostává nyní.

Jak Lucie Lomová prozradila v rozhovoru, tak při práci na Divoších vycházela ze zápisků a knih samotného cestovatele Alberta Vojtěcha Friče. Příběh o setkání českého cestovatele s indiánem Čerwuišem se skutečně stal a v komiksu se objevuje celá řada dalších skutečných historických postav. V komiksu se mihne Jaroslav Hašek, Josefa Náprstková nebo tehdejší starosta Vídně Karl Lueger. Lucie Lomová čerpala také z dobových fotografií, takže uvidíte, jak vypadala Praha nebo paraguayské město Asunción na počátku 20. století.

Spustit audio