Galerie Na shledanou

12. srpen 2011

Na malebném hřbitůvku ve Volyni začala koncem 80. let vyrůstat nová smuteční síň. Ve stavbě prosklené budovy s vysokým stropem se pak následně pokračovalo i po revoluci. Stavba však nikdy nebyla zcela dokončena a žádný smuteční obřad v ní proto ani nikdy neproběhl. Téměř 20 let ležela stavba ladem, pak ale přišel originální nápad vytvořit zde galerii.

Výstavy vznikají Galerii Na shledanou přímo na míru. Umělkyně a umělci sem přijedou na krátký rezidenční pobyt a během něj tvoří přímo v galerii. Za dobu fungování galerie tady už proběhla například výstava Josefa Bolfa nazvaná Už tě neuvidím, v loňském roce zde pobýval Ondřej Maleček a výsledkem jeho pobytu byla výstava Tiché volání. Momentálně jsou v Galerii Nashledanou k vidění expresivní malby Blanky Jakubčíkové pojmenované stručně Mrtvoly. Výstava končí 25. září a poté budou malby, jak je v Galerii Na shledanou zvykem, přemalovány, aby je mohlo nahradit něco nového. Den před vernisáží jsem se byla v Galerii Nashledanou podívat spolu s malířkou Blankou Jakubčíkovou a kurátorem Janem Freibergem.
Poslechněte si s nimi rozhovor uvnitř příspěvku!

Pokud tedy někdy budete ve Volyni, zajděte si taky na hřbitov. Galerie Na shledanou je prosklená, takže můžete dle libosti nahlížet dovnitř anebo si můžete půjčit klíč v Městském muzeu ve Volyni a bloumat sami galerií, jak dlouho vám bude libo.

Spustit audio