Dokumentarista Petr Hátle: Velká noc začala v nonstopu

9. prosinec 2013

Prostitutky, prodavačky, hráči automatů a další lidé, kteří v noci žijí a ve dne spí. Hrdiny filmu Velká noc potkal dokumentarista Petr Hátle při nočních tazích Prahou. „Známe se většinou už několik let, s většinou z nich jsem se potkal v jednom známém pražském nonstopu, kde nad ránem končí hodně různorodá společnost.“ Díky vzájemné důvěře vznikl výjimečný dokument, který i přes částečnou inscenovanost maximálně přibližuje drsnou realitu jejich životů.

Na letošním 17. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě dostala Velká noc cenu za nejlepší český dokumentární film. Porota ocenila osobitý přístup k dokumentární metodě zobrazení skutečnosti. Právě tím si ale po jihlavské projekci Hátle příliš jistý nebyl: „Z ocenění mám radost, ale vůbec jsem to nečekal. Publikum na film reagovalo dost nejednoznačně. Myslím, že některým lidem můj způsob práce neseděl.“ Poslechněte si celý rozhovor.

Petr Hátle (1983) studoval filmovou vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Momentálně je v pátém ročníku na katedře dokumentárního filmu FAMU. Na příští rok se chystá premiéra aktuálně dokončovaného filmu Gottland. Pásmo filmových esejů vytvořené šesti studenty FAMU (včetně Hátleho) popisuje českou národní historii z perspektivy toho, kdo nevyhrál. Podkladem k tomu jsou vybrané povídky z bestselleru Gottland polského autora Mariusze Szczygiela.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.