Dominik Lang na Benátském bienále

17. květen 2011

Benátské bienále (La Biennale di Venezia) patří mezi prestižní světové kulturní instituce. Má za sebou víc než sto let existence - první ročník proběhl už v roce 1895 - a od samého počátku představuje avantgardní výtvarné umění posouvající hranice. Později se k výtvarnému bienále přidružily i Benátský filmový festival, architektonické bienále a přehlídky hudby, divadla a současného tance.

Letošní nominace na Benátské bienále za sebou mají poměrně zajímavý vývoj. Loni v listopadu doporučila odborná komise projekt Spící město výtvarníka Dominika Langa. Milan Knížák, ředitel Národní galerie, která soutěž vyhlašuje, ale vybral jiný projekt - trojice umělců Vasila Artamonova, Alexeye Klyuykova a Pavla Sterece. Ti ale nominaci odmítli s tím, že jde o velkou příležitost, nicméně oni dlouhodobě usilují o to, aby odborné komise byly víc respektovány, a tomu se nechtějí zpronevěřit. Jistou dobu tak hrozilo, že náš pavilon v Benátkách zůstane letos prázdný. Situaci nakonec vyřešil ministr kultury Jiří Besser, který po dohodě s ředitelem Knížákem převedl českou organizaci bienále a odpovědnost za výběr umělců do budoucna přímo na svůj resort.

02336262.jpeg

Do Benátek tedy pojede Českou republiku reprezentovat odborníky doporučený Dominik Lang. Jeho projekt Spící město, na kterém spolupracoval s kurátorkou Yvonou Ferencovou, používá jako výchozí materiál sochy Langova otce Jiřího, se kterým tak vstupuje do komunikace přes vzdálenost časovou i uměleckou.
Poslechněte si rozhovor s Dominikem Langem uvnitř příspěvku!

Podle Langa ale nejde v žádném případě o projev neúcty k práci jiného umělce, sochy svého otce respektuje a prostřednictvím dalších manipulací s nimi zviditelňuje jejich osud - a zároveň osud řady podobných děl.

Benátská přehlídka výtvarného umění bude slavnostně zahájena v pátek 3. června.

autor: Robert Candra
Spustit audio