Kočičí máma a zlý Santa na Street for Art

23. květen 2013

„Každý rok se snažíme obsadit nějakou zanedbanou a nehostinnou část sídlištní krajiny a na čas ji přetvořit v kulturní a příjemné prostředí. Loni se festival konal na stanici metra Opatov pod tamním betonovým schodištěm, které jsme předělali na útulné divadlo Šnek. Letos jsme revitalizovali zpustošený plácek před stanicí Černý Most,“ říká jeden z organizátorů festivalu Street For Art David Kašpar.

„..v ideálním případě by tahle naše invaze do veřejného prostoru měla být trvalá a námi opravené místo by mělo sloužit veřejnosti i po skončení festivalu.“ Veřejný prostor a zacházení s ním je hlavní téma festivalu Street for Art už šest let. Akce, která začala včera na pražském sídlišti Černý most nabízí workshopy, komentované procházky a hlavně debaty s úředníky a představiteli města.

Výstupy z těchto diskusí by se následně měly uplatnit v praxi. Festival tak poskytuje jedinečnou možnost, jak veřejně prezentovat zájmy občanů dané městské části přímo lidem, kteří danou čtvrť spravují.

Kromě debat se zástupci města si můžete na Černém mostě užít i koncerty a uměleckou performanci Tři černoši v tunelu. „Představení je inspirované klasickými městskými legendami, které se vypráví snad v každém městě. Vytvoříme z nich živý obraz, kde uvidíte nejznámější postavy urban legends jako je třeba kočičí máma nebo zlý Santa, který krade dětem pupíky,“ popisuje performanci dramaturgyně Michaela Hečková.

02893854.jpeg

Street for Art bude okupovat Černý Most až do středy 29. května. Rozhovor s organizátory si poslechněte tady.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.