Kontroverze v Rudolfinu

8. září 2011

Fotografie hned od svého vzniku v první polovině 19. století prakticky neustále provokuje řadu vášnivých debat a sporů, často dokonce soudních. Snímek totiž samozřejmě nemá jen hodnotu v estetickém smyslu, důležité (často i důležitější) jsou také další kontexty, do kterých vstupuje. Ať už jde o otázku tabu v uměleckém či reportážním zobrazování, manipulaci s fotografiemi nebo problematiku tak všednodenní, jako jsou autorská práva.

Co mají společného legendární snímek Roberta Capy, na němž k zemi padá právě zastřelený španělský voják, fotografie Buzze Aldrina na Měsíci, poslední pohled objektivem lovce celebrit do kabiny auta s princeznou Dianou těsně před smrtelnou havárií či nazí vězni v iráckém Abú Ghraíbu, které v ponižujících pozicích fotili američtí dozorci?

Všechny tyto fotografie v čase svého vzniku a publikace vyvolaly silnou kontroverzi. Je v pořádku, aby ukazovaly, to co ukazují, a tak, jak to ukazují? Je zachycený obraz skutečně realitou, nebo fikcí vytvořenou autorem či někým jiným? Kam až sahají hranice svobody projevu? Podobně výrazné snímky se dostávaly do ohniska významných etických a právních debat, mnohé byly dokonce předmětem senzačních soudních procesů. Vy teď víc než osmdesát z nich můžete vidět (většinou v autorských kopiích nebo digitálních tiscích z originálů) na výstavě Kontroverze / Právní a etická historie fotografie v Galerii Rudolfinum. Česko je už sedmou zemí, kterou putovní expozice od svého vzniku v roce 2008 ve švýcarském Musée de l'Elysée navštívila; dosud ji v zahraničí zhlédlo na sto padesát tisíc lidí.

02429451.jpeg

Podle spolukurátora za českou stranu a ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy se u výstavy Kontroverze nabízí návštěvníkům jedinečná možnost interpretovat fotografie nejen v kontextu uměleckohistorickém, ale i v souvislostech eticko-právních a dalších, prozkoumat hranice mezních možností obrazu a to, jak se v čase proměňují jednotlivá společenská tabu.

Poslechněte si rozhovor s Petrem Nedomou uvnitř pozvánky!

Galerie Rudolfinum tentokrát připravila i značně rozsáhlý doprovodný program přednášek, debat a projekcí; hledejte na www.galerierudolfinum.cz.

Výstava Kontroverze / Právní a etická historie fotografie potrvá do 13. listopadu.

autor: Robert Candra
Spustit audio