Lenka Klodová o Androgynekologii

27. duben 2012

Co je to tělový design a jaká témata rozvíjí studenti tohoto oboru v Brně? Odpovědi na tyto otázky můžete hledat na aktuální výstavě Androgynekologie a v tomto rozhovoru s Lenkou Klodovou.

Lenka Klodová vede Ateliér tělového designu (http://atd.ffa.vutbr.cz/telovydesign.php) na brněnské FAVU. Výstava na pražské VŠUP je jednou z prvních velkých prezentací tamních studentů pod jejím vedením. Prostor galerie je stylizovaný do jakési čekárny na pomyslné androgynekologii a na vernisáži nechyběla nahá performance. Ptali jsme se na práce studentů na výstavě, na obor tělového designu a kurz pornostudií, který je součástí jeho programu.

Díla Lenky Klodové se soustředí na ženskou tělesnost, sexualitu a mateřství. Tato témata zpracovává v neobvyklých všednodenních souvislostech a s nezaměnitelným humorem a nadhledem. Svá studia na VŠUP zakončila monumentální sochou nazvanou Boženě, která předznamenala autorčin zájem o ženskou zkušenost a naznačila její konceptuální přístup k tématu a smysl pro humor. Známý je třeba její ženský erotický magazín Ženin. Aktuálně chystá Lenka Klodová výstavu českých umělkyň v Berlíně, pracovní název zní Useless.

02617718.jpeg
Spustit audio