Middle East Europe v DOXu

31. leden 2012

V pražské galerii DOX začala obsáhlá výstava Middle East Europe. Prezentuje díla evropských umělců, která se zabývají konfliktem na Blízkém východě, a staví tato díla do kontrastu s uměním palestinských a izraelských tvůrců.

Centrum současného umění DOX pravidelně poskytuje prostor pro výstavy s politickým nebo sociálním podtextem. Aktuální výstava Middle East Europe poukazuje na způsoby fungování a možné problémy tzv. sociálně kritického umění. Kurátorky chtějí ukázat možnou etickou výzvu spočívající v tom, že umělec se vyjadřuje k problému, se kterým nemá přímou osobní zkušenost. Například Čech, který se věnuje právě blízkovýchodnímu konfliktu. Kurátorky Zuzana Štefková a Tamara Moyzes chtějí také ukázat, jak se mění působení politického umění, když ho přesuneme ze země jeho původu do místa, jímž se zabývá. Výstava Middle East Europe se proto nejprve představila v Jeruzalémě, nyní je v Praze a pokračovat bude v Palestině. Kde se vzal nápad tuto izraelsko-palestinsko-evropskou výstavu vytvořit? Na to jsem se zeptala kurátorky Tamary Moyzes. Dle jakého klíče byla jednotlivá díla pro výstavu vybírána, mi vysvětlila druhá kurátorka Zuzana Štefková.

Jedním z vystavujících umělců je Švýcar Christoph Draeger, který vytvořil realistickou rekonstrukci pokoje izraelských olympioniků v Mnichově, poté co byli tito sportovci uneseni palestinskou teroristickou skupinou Černé září.
Pochopitelně, že se jedná o dobře známou událost. Ale na druhou stranu se mi zdá, jako by po 11. září lidé a média na všechny předchozí teroristické útoky a tragické události zapomněli. Tohle dílo jsem vytvořil rok po 11. září, v roce 2002. V té době se o tragédii, která se stala na letní olympiádě v Mnichově, už vůbec veřejně nediskutovalo. Přitom v roce 2002 jsme si připomínali třicetileté výročí masakru izraelských sportovců. Moje výstava se otevírala 5. září, tedy přesně 30 let poté, co palestinští teroristé zajali izraelské olympioniky v Mnichově. Koupil jsem si tehdy v Berlíně, kde se moje výstava konala, všechny dostupné německé noviny a hledal jsem nějakou zmínku o mnichovské olympiádě. Ve všech novinách teprve někde na patnácté stránce byl malinký článeček ve smyslu „mimochodem dnes uběhlo 30 let od mnichovské tragédie“ – a to bylo všechno!

02541508.jpeg

V DOXu se také poprvé za hranicemi Izraele představí socha Ariela Šarona na nemocničním lůžku od izraelského umělce Noama Braslavského. Velkou část výstavy dále tvoří krátké filmy nebo videa zachycující nejrůznější aktivistické akce. V rámci doprovodného programu bude každé pondělí od 18 hodin v DOXu probíhat cyklus filmových projekcí s názvem Příliš blízký východ s následnou diskuzí s filmovými tvůrci. Výstavu Middle East Europe můžete navštívit do 20. dubna.

Spustit audio