Migromat v galerii Vernon Projekt

17. březen 2011

V galerii Vernon Projekt, kterou je holešovická výloha nedaleko kavárny Ouky Douky, vystavuje obrazy a video Linda Čihařová. Migromat, jak se výstava jmenuje, představuje naše redaktorka Barbora Sedláčková.

Bytosti pohybující se jakýmkoli prostředím v něm zanechávají záznam své přítomnosti. Konzumují, množí se, upravují krajinu ke svým potřebám a zanechávají své tělo pro život jiných.
To jsou zřejmé jevy. Může však místo proměnit jen naše přítomnost nebo pohyb v něm? Co znamenají živé body míhající se prostorem?

Tak jako migrují živé druhy, i různé krajinné typy se přesouvají z kontinentu na kontinent nebo jen o pár metrů dál a mnohdy se tak děje právě díky přítomnosti a činnosti jiných živých organismů.
Pokud z nějakých důvodů nemohou žít ve stávajícím teritoriu, pak emigrují. Stejně tak ale může emigrovat i krajina a přesně s tím pracuje Linda Čihařová ve svém videu nazvaném Migromat.

Její instalace je jemným snovým pohlazením pro kolemjdoucího. Zásadní složkou videa je hudba, kterou je i přes sklo možné slyšet, s pulzujícím rytmem graduje i proměna krajiny, kterou Čihařová vytvořila z realistických záběrů přírody i záznamů z mikroskopů. V Migromatu jsou demonstrovány i fyzikální zákony určující přírodní koloběh pomocí barev a tuší, čímž Čihařová simuluje animaci, kterou ve videu používá minimálně. Ve Vernonu visí i dvě abstraktní krajinomalby. Vše můžete vidět do 19. března, galerie je otevřena nonstop.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.