Na Nové scéně tančí hudebníci i jejich nástroje

11. prosinec 2012

M Is for... je společná inscenace Orchestru Berg a souboru 420PEOPLE. Je složená ze dvou částí: tou první je projekce filmu Petera Greenawaye doplněná živou hudbou orchestru Berg. Druhá část M is for... je propojením hudebníků Berg s tanečníky 420PEOPLE. O zvukové a pohybové kompozici inscenace, která se odehraje 11. a 12. prosince, jsme mluvili se skladatelem Janem Trojanem a choreografkou Natašou Novotnou.

V rozhovoru se dozvíte, jak vznikala taneční část večera, pojmenovaná Rezonance na pěší vzdálenost, jak se Nataše Novotné choreografovali hudebníci a jak skladatel Jan Trojan přemýšlel o tanci hudebních nástrojů.

Šest krátkých filmů, které poběží v úvodu, vzniklo k dvoustému výročí Mozartova úmrtí. Při této příležitosti si je objednala BBC, které šlo o odpověď na obvyklé patetické pocty. M is for Man Music Mozart (M = Člověk Hudba Mozart) je někdy popisován jako abecední film. Ústřední roli v něm hraje dokonale symetrické písmeno M, které stojí přesně uprostřed abecedy. Tématem filmu je „výroba“ člověka, která se odehrává v „theatrum anatomicum“ známém ze 17. století.

Spustit audio